Hasim Khowaja och teatergruppen Medmänniskor i öppningsscenen. Båtresan till Sverige. Foto: SVT

Ensamkommande i teaterföreställning – besöker Lilla Edet

Publicerad

Det började som ett skaparläger för ensamkommande nyanlända och ungdomar födda i Sverige. Nu turnerar de runt i landet och uppträder på söndagskvällen i Lilla Edet kväll med föreställningen ”Vi har vandrat långt, vi har vågat allt”.

– De är så utelämnade, men ändå så starka. Deras berättelser är svåra att beskriva med ord, så genom ett konstnärligt uttryckssätt kommer man ännu närmre dem, säger regissören Sofie Wränghede.

Det är ett 15-tal ungdomar, nyanlända och personer födda i Sverige, som är med i föreställningen som mer består av fysisk musikalisk improvisation än repliker. Idén uppstod när ungdomarna regelbundet började träffas efter ett sommarläger.

LÄS MER: De flyr tillsammans

Ur dans, sång, måleri och akrobatik uppstod ”Vi har vandrat långt, vi har vågat allt” som handlar om flykt, förändring och medmänsklighet. På söndagskvällen besöker dem Lilla Edet.

– Det kändes jättebra och jag fick blommor av publiken. Många blev uppenbart tagna och jag grät efter premiären, säger Amir Mohammadi, 17 år från Afghanistan om debuten i Stockholm.

Har aldrig gjort teater innan

– De har aldrig gjort teater innan så det var först efter den första föreställningen när vi stod på scenen som det blev verklighet för dem, och att de faktiskt har en röst trots att de inte kan språket så bra, säger Sofie Wränghede.

Turnén pågår en vecka och är medvetet kort eftersom framtiden varit oviss för många av dem. En av ungdomarna fick under turnéns gång sitt andra avslag.

– Många samtal vi har handlar om att det ändå är värt det, men ibland har allt känts så meningslöst. Det är hela tiden mycket smärta, glädje och allvar, säger hon.

”Hoppas det ger förståelse och hopp”

– Jag hoppas att andra nyanlända genom föreställningen kan få hopp, och att personer födda i Sverige lättare kan förstå deras situation.

Bakom föreställningen är projektet Medmänniskor som genomförs i samband medbland andra Tillitsverket, Föreningen familjehemsmöten och Värmdö kommun.

– Det har varit jobbigt så klart, men det är också viktigt. Vi tränar varje dag och det känns som att vi är som en familj nu, säger Amir Mohammadi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.