– Den bästa känslan är när jag ser att mina elever gör framsteg. Jag blir väldigt, väldigt glad. Jag känner det i mitt hjärta, säger Samir Panahe. Foto: SVT

Nyanlända lär nyanlända att simma

Uppdaterad
Publicerad

Att kunna simma är en självklarhet för de flesta i Sverige men Svenska livräddningssällskapet ser stora brister i simkunnigheten bland nyanlända invandrare. För att rädda liv och förbättra integrationen har runt 100 nyanlända utbildats till simlärare.

Enligt Svenska livräddningssällskapet råder det idag brist på simlärare. Samtidigt ser man hur många människor invandrat till Sverige från länder där simkunnighet hör till ovanligheterna.

– Många av dem som kommer till Sverige nu kanske kommer från länder där man bara har vatten till att dricka. Då är det klart att man inte lär sig simma, säger Mona Lisa Wernesten som verksamhetsutvecklare på Svenska livräddningssällskapet.

”Lätt att få jobb”

Projektet finansieras av Postkodlotteriets idrottsstiftelse och i år har 20 simlärare utbildats. Verksamheten startade för sex år sedan och har gett totalt runt 100 simlärare, och så gott som alla har fångats upp av simhallar runt om i landet.

– De har väldigt lätt att få jobb. Man kan säga att så fort de gått färdigt utbildningen, då får de jobb, säger Mona Lisa Wernesten.

Enligt Svenska livräddningssällskapet finns det flera fördelar med att låta nyanlända lära nyanlända. Samtliga simlärare som utbildats i projektet är tvåspråkiga. Simlärarnas egna kontaktnät kan även hjälpa till att locka personer till simskola som annars kanske skulle dra sig för att komma till en simhall.

Samir Panahe kommer från Afghanistan och är snart färdigutbildad simlärare. Han leder nu simskola för nyanlända på Borås simarena.

– Den bästa känslan är när jag ser att mina elever gör framsteg. Jag blir väldigt, väldigt glad. Jag känner det i mitt hjärta, säger han.

Hoppas på fler tjejer

När SVT besöker simskolan på Borås simarena är det bara killar som deltar. Borås har dock flera grupper för nyanlända, både för killar och tjejer separat och blandade. Hans Johansson som är enhetschef vid Borås simarena hoppas att fler och fler med tiden ska börja simma tillsammans.

– Jag hoppas att vi får en integration i den här verksamheten. I de skolsimningar som vi har, det är nyanlända killar och tjejer från gymnasiet, då är alla i simhallen samtidigt. Det är det jag är van vid och det gillar jag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.