Kenny har filmat hur vattnet forsar ner längs den nya gångvägen och in på deras tomt. Foto: SVT

Gångvägen leder regnvatten mot Kennys hus

Publicerad

Vid kraftiga regnskurar svämmar en nybyggd dagvattenbrunn över. En nybyggd gångväg leder i sin tur vattnet så att det forsar ner mot Kenny Röndums hus.

– Det är väl ett praktexempel på att saker kan gå snett, säger Penelope Nikolopoulos som är markingenjör på park och naturförvaltningen i Göteborg.

Förra året byggdes en gångväg och en dagvattenbrunn mellan Källehöjden och Lillhagen i Göteborg. Men något gick fel i planeringen. Sommaren 2016 svämmade brunnen över flera gånger och vattnet forsade ner mot Kenny Röndums hus.

Ansvariga för projektet var ute på platsen och genomförde åtgärder för att det inte skulle uppreas. Nu är gångvägen och dagvattenbrunnen slutbesiktigade och trots detta har brunnen svämmat över under den senaste tidens regn.

– Ja det är väl ett praktexempel på att saker kan gå snett, säger Penelope Nikolopoulos som är markingenjör på park och naturförvaltningen i Göteborg.

Hon har varit en del av dem som granskat byggandet och planeringen av gångvägen och dagvattenbrunnen vid Källehöjden, eftersom det är park och naturförvaltningen som ska sköta om dessa nu när den är färdigbyggd.

– Det har funnits lösningar innan som har fungerat och det skulle bara byggas om och byggas nytt och då ska det inte bli sämre. Det är högst beklagligt och jättedumt.

Dagvattnet forsar mot fasaden

Kenny har filmat hur vattnet forsar ner längs den nya gångvägen och in på deras tomt. Flera gånger den senaste veckan har personal  fått åka ut och rensa i brunnen på grund av regnet. Första gången fick Kenny ringa ansvariga på kommunen för att få ut någon på platsen. 

– Vattnet ska ju inte vara där. Man har ju hängränna och dränering och allt möjligt för att slippa sådant här, säger Kenny Röndum.

Han känner att situationen är hopplös och frustrerande. Han har varit i kontakt med de flesta som har varit med och arbetat med gångvägen och dagvattenbrunnen, från trafikkontoret och Egnahemsbolaget, till fastighetskontoret och park- och naturförvaltningen.

– Men det händer liksom ingenting. Man har ändå gjort vägen trots att vi påpekat de fel som vi såg. Vi har pratat med kommunen också och efter många om och men så kom det ut en kvinna som också höll med om att det inte var bra. Men sen vet jag inte.

– Ska vi hållas oss hemma här om det är risk för regn så att vi kan rensa det där brunnsögat? Även om det inte är mitt jobb för att vi vill inte ha vatten mot vårt hus, det blir ju väldigt bakvänt.

Finns ännu ingen lösning

Både Park och naturförvaltningen och Egnahemsbolaget beklagar det som inträffat. För alla är det självklart att brunnen inte ska svämma över, och om den skulle göra det så är det inte meningen att vattnet ska ledas mot någons bostadshus. På kommunen har man ännu ingen permanent lösning på problemet. Under tiden får entreprenörer åka ut och rensa i brunnen när det kommer kraftiga regnskurar.

– Det akuta är att det inte verkar som om överlämningen har gått till som den ska från byggnation till förvaltning, det håller jag på och driftar i nu. Sen är frågan om lösningen måste tillbaka till skissbordet och kolla igenom, säger Penelope Nikolopoulos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.