Från och med januari ska friska kvinnor som föder friska barn genom normala förlossningar – och som fött barn tidigare – skickas hem från Sahlgrenska efter sex till åtta timmar. Foto: TT

Nyförlösta ska skickas hem efter 6-8 timmar

Uppdaterad
Publicerad

Friska omföderskor på Sahlgrenska ska åka hem sex till åtta timmar efter förlossningen från och med början av nästa år.

Från och med januari ska friska kvinnor som föder friska barn genom normala förlossningar – och som fött barn tidigare  – skickas hem från Sahlgrenska efter sex till åtta timmar.

– Vi ser fördelar för den nyförlösta omföderskan att återhämta sig tillsammans med partner i hemmet och med övrig familj, säger Corinne Pedroletti, verksamhetschef för obstretik på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Vilka är fördelarna jämfört med om man har sin partner på sjukhuset, men samtidigt är under uppsikt?

– Egentiden uppfattar man som bra. Och man upplever att det är skönt att få komma hem i lugn och ro i hemmet, säger Corinne Pedroletti.

Telefonuppföljning och återbesök

Kvinnorna som lämnar sjukhuset får istället uppföljning på telefon, och ett återbesök efter två dygn. Modellen har prövats under 2016, men från och med nästa år har friska omföderskor inte längre något val.

Enligt Sahlgrenska universitetssjukhuset kan uppåt 20 procent av alla nyförlösta mödrar komma att skickas hem tidigare. För det krävs att en undersökning gjorts av en barnläkare, att både mamman och barnet mår bra och att det gått sex timmar efter förlossningen. Tidigare har de stannat på BB i ett par dagar i genomsnitt.

Om man mår fysiskt bra men ändå skulle vilja stanna en hel natt och vila upp sig, går det?

– Det är individuella bedömningar. Ingen behöver gå hem under natten. Föder man barn på sena eftermiddagen eller kvällen får man gå hem på morgonen.

Men om det inte är på natten, räcker det med att hon säger nej till att gå hem?

– Vi kommer att ha en checklista. Men om alla de kriterierna är uppfyllda och kvinnan mår bra, då har man inte någon valmöjlighet längre som omföderska.

Sparar inga resurser

Enligt Sahlgrenska universitetssjukhuset görs inga ekonomiska besparingar med de nya reglerna.

– Vi sparar inga pengar på det här inte. Vi har ju fortsatt ansvar, så det handlar mer om hur vi ger stödet.

Men ni måste få fler platser över?

– Om en kvinna går hem med sitt barn blir det ju en ledig plats på BB, men det blir istället bokat besök på mottagningen. Det här handlar om att vi vill arbeta med att ge bokade återbesök till nyförlösta, friska kvinnor – i första hand omföderskor med friska barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsvården i Väst

Mer i ämnet