Anders Rosemar, tillförordnad verksamhets chef på kirurgiska akutvårdsavdelningen på Östra sjukhuset. Foto: SVT

Nyopererade fick köras till Lidköping

Publicerad

Tre nyopererade patienter tvingades i helgen att flytta från östra sjukhuset i Göteborg till Lidköping. Detta för att den kirurgiska akutvårdsavdelningen saknade vårdplatser. Ingen annan avdelning eller sjukhus i Göteborg hade plats för att kunna hjälpa till.

Det var under helgen då osedvanligt många patienter kom in till den kirurgiska akutvårdsavdelningen på Östra sjukhuset som platserna inte räckte till. Först frågade man hjälp på andra avdelningar men fick nej. Sedan andra sjukhus i Göteborg men också där blev det nej. Till slut fick tre patienter flyttas de dryga tolv milen till Skaraborgs sjukhus i Lidköping som hade plats.

– I sällsynta fall får vi vända oss ännu längre bort. Det kan vara Varberg, Skövde eller Lidköping, säger Anders Rosemar som är tillförordnad verksamhets chef på kirurgiska akutvårdsavdelningen på Östra sjukhuset.

Problemet med att platserna inte räcker till är dock något som man tacklas med varje dag.

– Vi lever hela tiden på marginalen och har färre vårdplatser öppna än vad vi skulle behöva ha, säger Rosemar.

Hoppas på rekryteringar

Innan händelsen med de tre patienterna som kördes till Lidköping har man inte haft samma problem med överbeläggningar sedan sommaren 2016. Det krävs dock rekryteringar för att man ska klara av att hålla de 18 vårdplatserna som finns på avdelningen öppna.

– På varje ledningsmöte frågar vi hur det ser ut med rekryteringen nu förtiden. Då är det främst sjuksköterskor vi behöver för att kunna hålla vårdplatser öppna. säger Anders Rosemar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.