I augusti startar naturbruksgymnasiet efter nedläggningen. Foto: SVT

Nystart för anrik skola i Dingle

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av augusti blir det nystart för naturbruksutbildningen i Dingle, efter regionens nedläggning. Inför terminsstarten har man precis tillräckligt många elever för att verksamheten ska gå runt.

Det var under stora protester hösten 2015 som det formella beslutet togs att tre av Västra Götalandsregionens sex naturbruksgymnasium skulle läggas ner. Uddetorp, Sötåsen och Svenljunga blev kvar, medan Nuntorp, Strömma och Dingle skulle stängas. I bohuslänska Dingle har man haft lantbruksutbildning sedan 20-talet och den skolan var först ut att stänga, redan efter vårterminen 2016.

Lokalerna köptes av Munkedals kommun och kommer från och med i augusti hyras av Dinglegymnasiet AB, som i sin tur ägs till stor del av gamla elever. Men söktrycket har inte varit riktigt så högt som man önskat.

Munkedal

Behövde 28 fick 30

– Intresset har ändå varit större än vi trott. Sen har vi kanske inte fått riktigt så många elever som vi hoppats på. Vi hade hoppats på 50 men har 30, säger Göran Holmberg, ordförande för Dinglegymnasiet.

Kalkylen för att verksamheten ska gå runt var att 28 elever skulle söka in.

Regionen stängde ju ner för att de inte såg söktrycket och elevunderlaget. Hur kan du vara så säker på att ni kommer att lyckas?

– Det vi gör jämfört med regionen är att vi talar om att det är Dingle som finns. Regionen sålde allt samlat under ”naturbruk.nu” och jag tror att man missade själen på skolorna, säger Göran Holmberg.

Strömma startar eget

Av de tre nedlagda skolorna är det bara Nuntorp som inte startar upp i privat regi till hösten. Strömma Naturbrukscentrum ägs och drivs numera av Hushållningssällskapet i Sjuhärad. Med 44 förstahandssökande är deras rektor Claes-Göran Claesson mycket nöjd.

LÄS MER: Skolinspektionen ger klartecken till friskolor

– Vi fick ta över en skola som inte haft intag på två år och på så vis tappat marknaden. Sett till det så är 44 förstahandssökande väldigt bra, säger han.

Redan från terminsstart kommer de att ha besättning av får, di-kor och sällskapsdjur. Hästar står på inköpslistan, men någon egen besättning av mjölkkor kommer det inte bli utan där kommer man att samarbeta med branschen.

Mycket teori – i början

En av de kanske största utmaningarna för skolan i Dingle blir att på kort tid få alla praktiska delar på plats, eftersom man tillträder lokalerna först vid terminsstart. Till exempel kommer man inte ha några större djur under det första året. Kristin Nilsson, lärare sedan tidigare och nu även biträdande rektor, berättar att den första terminen kommer ha tyngdpunkten på det teoretiska.

– Jag tycker inte att vi ska se problemen, utan möjligheterna med den här nystarten. Vi kan tänka om lite i våra utbildningar jämfört med hur det har varit innan. Vi kan hyra in oss i andras regi så att vi kommer ett steg närmare branschen, säger Kristin Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munkedal

Mer i ämnet