Nytt digitalt armband ska testas för patienter i Göteborg. Foto: Sahlgrenska Universitetssjukhuset/ICE Charms

Nytt armband ska rädda liv

Uppdaterad
Publicerad

Nytt digitalt armband kan rädda liv genom att kopplas till information om patienter. Nu ska den testas i skarpt läge bland ambulanssjukvårdare i Göteborg.

Varje dag stöter ambulanssjukvårdare på sjuka personer som är förvirrade eller inte kontaktbara alls. Då kan det vara svårt att reda ut vem personen är och varför personen är sjuk. Nu ska ett nytt digitalt armband råda bot på det problemet.

– Det ska snabba på omhändertagandet av patienter, säger Anette Åquist-Falkenroth, informationsdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Ladda armbandet själv

Tanken är att patienter ska lägga in den information de vill dela med sig av på en hemsida kopplat till armbandet. Till exempel kan det handla om sjukdomshistoria eller medicinering. Sedan kan ambulanspersonal läsa av chippet i armbandet på plats.

– De måste lägga in bild och personuppgifter för att man ska kunna identifiera dem. Man kan också lägga in information om man inte pratar svenska, säger Anette Åquist-Falkenroth.

Tidigare har ambulanserna inte haft speciellt mycket information att gå på.

– Man har fått ringa in till akuten eller så har man fått vänta med identifieringen, säger hon.

Ambulanspersonalen ska också kunna läsa journalanteckningar om en viss person, förutsatt att denne har godkänt det.

Kan rädda liv

Förhoppningen är att armbandet ska ge ambulanspersonalen möjlighet till en snabbare och bättre bedömning av patienten.

– Vi hoppas att det här ska öka kvaliteten, säger Anette Åquist-Falkenroth.

Och därmed också rädda liv.

– Ja, precis, det är vår förhoppning, säger hon.

Söker testpersoner

Ett 100-tal personer i Göteborg är redan nu anslutna till testprojektet. Men ytterligare ett par hundra behövs fortfarande. Nu söker Sahlgrenska universitetsjukhuset 500 patienter med diabetes, stroke, afasi eller epilepsi som bor i Storgöteborg för att delta i testet.

Det är företaget ICE-Charms of Sweden i Göteborg som har tagit fram armbandet ICE Charms, som står för In case of emergency. Det är gratis att delta i projektet.

– Det är nu vi går i skarp drift under den här veckan. Det kommer att pågå fram till hösten, lite beroende på hur många testfall vi får. Vi ska komma med en slutrapport i slutet av 2017, sedan får vi se hur vi går vidare med det, säger Anette Åquist-Falkenroth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.