Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett nytt centrum planeras på Öckerö. Foto: SVT / skiss: Öckerö kommunVisa alla (3)
Visa alla (3)

Jättebygget splittrar ön: ”Det är extremt allvarligt”

Publicerad

Ett nytt centrum ska byggas på Öckerö med nya bostäder, bland annat ett tiovåningshus, och satsningar på handel och service.
Planerna väcker ilska bland invånare, företagare och politiker.
– Det är extremt allvarligt, säger Jörgen Utbult som driver ett byggföretag på Öckerö.

Den övervägande majoriteten boende i Öckerö kommun som SVT Nyheter Väst träffat är kritiska mot Öckerö nya centrum, som kommunstyrelsen ska fatta beslut om i november.

Även på kommunens hemsida för medborgardialog är flertalet invånare kritiska mot byggplanerna.

De flesta negativa som SVT träffar vill inte intervjuas, men säger att de tycker att satsningen bland annat förstör skärgårdsmiljön och det finns också en oro för att öns reningsverk inte kommer att klara ytterligare 400 bostäder.

– Om reningsverket inte klarar alla dessa nya bostäder kommer det enligt mig att leda till ett byggstopp i flera år framåt eftersom inga nya detaljplaner kommer att kunna antas, säger Jörgen Utbult, som själv har ett byggföretag på Öckerö som primärt arbetar lokalt i kommunen.

”Extremt allvarligt”

Enligt honom skulle också byggbranschen på ön drabbas hårt om det blir byggnadsbolaget Tornstaden i Göteborg som får bygga, istället för lokala entreprenörer.

– Vi har hälften nyproduktion och hälften renoveringar vilket innebär att kanske 500 personer kan mista jobbet helt enkelt. För ingen nyproduktion finns ju då inom några år, säger Jörgen Utbult.

Jörgen Utbult, ägare av ett byggnadsföretag på Öckerö. Foto: SVT

Hur kan du vara så säker på det?

– Det är enkel matematik. Om vi är tusen personer inom byggbranschen här på ön som mestadels arbetas i kommunen och nyproduktionen försvinner för ett antal år framöver så innebär det att 500 mister jobbet.

Men det är en oro som inte delas av kommunstyrelsens ordförande Jan Utbult (KD).

– Vi förstår deras oro, men det ska inte vara något problem med nya detaljplaner även om dessa 400 bostäder byggs. Mycket hänger på att vi får ett snabbt beslut angående ett nytt eller utbyggt reningsverk också, säger han.

Enligt honom så räknar Länsstyrelsen med att det finns kapacitet i nuvarande reningsverk, både för denna planerade byggnation och ytterligare detaljplaner.

Svämmar över

Stämmer det att det redan i dag svämmar över emellanåt i reningsverket?

– Det är för att regnvatten kommer in och vi arbetar med att täta ledningarna för att minska risken för att reningsverket blir överfullt, säger Jan Utbult (KD)

Varför får inte den lokala byggbranschen uppdraget att bygga?

– Tornstaden äger största delen av marken där nya centrum ska byggas och de har därför första tjing på att få bygga.

Vad kostar det här för Öckerö kommun?

– Det är ingen kostnad för kommunen. Projektet finansierar sig självt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer