Citygate bli ny kontorsskrapa i Göteborg Foto: Bild: Henning Larsen Architects

Klart för ny jätteskrapa i Göteborg

Publicerad

36 våningar och 144 meter högt. Kontorsprojektet Citygate är tänkt att bli porten till Göteborg.

Det är byggföretaget Skanska som görs sin största satsning i Göteborg hilttills. 1,8 miljarder kronor ska investeras i kontorsprojektet Citygate i Gårda, i hörnet av Ullevigatan och Fabriksgatan.

Närheten till E20 gjorde att Trafikverket länge protesterade mot projektet som hamnade i mark- och miljödomstolen. Men nu är alla klartecken på plats.

– Vi har kämpat länge för att få ordning på detaljplanen. Det här blir porten till staden och ett landmärke, säger Micko Pettersson, vd, Skanska Fastigheter Göteborg.

”Ingen risk för överetablering”

Huset kommer ha 36 våningar och blir 144 meter högt och synas i stora delar av staden. Kontorslokalerna kommer omfatta 42 000 kvadratmeter. Därmed blir dubbelt så stort, både volymmässtigt och på höjden, jämfört med ett annat Skanskahöghus, kallat ”Gröna skrapan”, i Gårda.

Det byggs mycket i Göteborg just nu. Behövs alla kontorslokaler?

– Absolut. det saknas kontorsytor till många företag i staden så det finns ingen risk för överetablering. Det finns en stor tro på Göteborgsmarknaden , säger Micko Pettersson

Höghuset beräknas stå klart i mars 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.