Foto: SVT/arkiv

Nytt naturreservat på Hisingen

Uppdaterad
Publicerad

Området Öxnäs i Säve kommer nu att bli ett naturreservat. Länsstyrelsen har beslutat att miljön är sällsynt och behöver skyddas från exploatering.

Områden som exempelvis Öxnäs är viktiga att bevara enligt biologen Jennifer Hood. Hon jobbar på Länsstyrelsen och är ansvarig för det kommande naturreservatet.

– Området haren kombination av höga natur- och kulturvärden med flera ovanligaarter, säger hon i en intervju med Göteborgdirekt.

Områdets egenskaper gör att Öxnäs klassas som både ett nationelltvärdefullt odlingslandskap och ett Natura 2000-område.

”Unikt att ha så nära en tätort”

Ett område som blir ett naturreservat innebär inga större förändringar, men är viktigt för att det skyddas mot exploatering enligt Jennifer.

I stadsdelen Norra Hisingen där Öxnäs liggerhoppas man att reservatsbildandet bidrar till att flergöteborgare hittar till området. Isitt remissvar lyfter stadsdelen också fram vikten av gröna lungor isamband med att Hisingen får allt fler invånare.

– Mångasådana områden byggs bort, det är ganska unikt att ha så nära entätort, säger Jennifer Hood.

Beslutet om att Öxnäs blir ettnaturreservat är redan klart, men det formella beslutet fattasförst efter årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.