Jan Beskow vill bryta tabun kring självmord Foto: SVT

Nytt perspektiv på självmordsprevention

Uppdaterad
Publicerad

En större öppenhet när vi talar om självmord och att vi vågar bryta tabut kring ämnet. Det önskar expert som arbetat med självmordsprevention i 50 år.

Varje år tar ungefär 1500 människor livet av sig i Sverige. Ett konstant, sorgligt faktum. Jan Beskow har arbetat med självmordprevention i 50 år och är aktuell i SVT-serien ”30 liv i veckan”. Han anser att att det är nödvändigt att börja tänka nytt kring problematiken.

– Vi har i Sverige under senare tid öppnat för att prata om detta, framförallt prata om erfarenheter av självmordstankar och självmord, säger Jan Beskow professor emeritus och suicidforskare.

”Detta är en nyhet”

Under en föreläsning i Göteborg på onsdagskvällen presenterar han sin nya syn på vad som måste göras för att komma åt mycket av det som länge hämmat arbetet med självmordsprevention.

– Vad vi lärt oss är att det inte är en psykisk sjukdom som man tidigare tänkt sig. Det handlar mer om svårigheter att hantera sina problem, säger Jan Beskow.

En annan sak han menar är att suicidforskningen blivit allt mer medveten om är att psykiska skador, skapade av exempelvis vanvård eller sexuella trakasserier ger livslånga förändringar i hjärnan som man måste ta hänsyn till när man skall hjälpa människor med självmordstankar.

– Detta är en nyhet. Och det leder till att nya metoder måste utvecklas, det vill säga att man letar vilka händelser som gör att suicidtankar övergår i självmord, säger Jan Beskow.

Måste lyftas från individnivå till samhällsnivå

Han menar att man måste lyssna bättre till personer som plågas av självmordstankar. Det måste gå att ta tillvara på deras erfarenheter och lära sig något av det på ett konstruktivt sätt, bättre än vad som skett hittills. Men han menar också att om man menar allvar med att bryta tabut kring att tala om självmord så måste man samtidigt bygga upp en modern självmordsprevention. Dessutom vill han att vi tydligare börja hantera att det inte enbart handlar om individ utan även om samhällsstrukturer.

– Vi måste ändra perspektivet från ett utifrånperspektiv till ett innifrånperspektiv där vi stödjer individens kamp med problemet – och det är en radikal förändring, säger Jan Beskow professor emeritus och suicidforskare.

Inför onsdagkvällens föreläsning skriver han:”Vi måste få grepp om samhällets ständiga produktion av lidande. Det är inte bara individproblem utan framför allt samhällsproblem”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.