Hjärnskakning är en vanlig idrottsskada inom exempelvis boxning, ishockey och amerikansk fotboll. Foto: TT

Nytt sätt att avslöja hjärnskakningar

Uppdaterad
Publicerad

Ett stick i armen kan ge svar på hur allvarlig en hjärnskakning är.

Forskare i Göteborg har hittat ytterligare ett nervcellsprotein som kan mätas genom ett vanligt blodprov.

Vid en hjärnskakning skadas nervcellerna, vilket leder till att olika nervcellsprotein frisätts i kroppen.

Tidigare forskning vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har visat att man genom att mäta halten av proteinet tau i blodet kan avgöra hur svår en hjärnskakning är. Nu har forskare hittat en metod för att mäta halterna även av ett annat protein, NF-L, med liknande användningsmöjligheter.

– NF-L verkar vara känsligare, så halterna ökar mer och tydligare efter den här typen av skador, säger Kaj Blennow, professor i klinisk neurokemi och en av forskarna bakom studien.

Det var sedan tidigare känt att halten av NF-L kunde mätas genom ryggmärgsprov. Men enligt den nya studien går det även med ett vanligt blodprov.

I studien, som publiceras i tidskriften Neurology, har forskarna studerat både amatörboxare och ishockeyspelare. Men förhoppningen är att metoden ska kunna tillämpas även inom den vanliga akutsjukvården.

– Vi behöver någon typ av test för att påvisa hjärnskakning. Om vi ska kunna förstå den här typen av skador måste vi kunna mäta och följa upp dem, säger Kaj Blennow.

Fakta: Hjärnskakning

  • Hjärnskakning kan uppstå genom direkt eller indirekt våld mot huvudet. Ofta, men inte alltid, förlorar den drabbade medvetandet.
  • De vanligaste symptomen, enligt Nationalencyklopedin, är huvudvärk, yrsel, desorientering och illamående. Även balansproblem, tinnitus, trötthet och trögtänkthet förekommer ofta.
  • Hjärnskakning är en vanlig idrottsskada, bland annat inom ishockeyn och den amerikanska fotbollen.
  • I en studie från Luleå universitet, som presenterades i fjol, granskade forskarna ett elitlag i ishockey under 29 säsonger. Mer än en tredjedel av de medverkande spelarna, 90 av totalt 267 (34 procent), råkade under denna tid ut för hjärnskakning.
  • Annan forskning har visat att allvarliga hjärnskakningar kan ge symptom som finns kvar i flera månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.