Foto: SVT

Nytt stort avtal för Nevs

Uppdaterad
Publicerad

Kinas motsvarighet till Uber, företaget Didi, vill bli delägare i elbilstillverkaren Nevs. En avsiktsförklaring om ett investeringsvtal undertecknades i Peking under måndagen. Blant annat ska Didi ska köpa elbilar av Nevs och samtidigt samarbeta om utveckling av nya fordon.

Enligt Nevs vd Mattias Bergman är avtalet med det kinesiska transportföretaget ett av de viktigaste avtalen Nevs någonsin har slutit.

– Det rör sig om en avsiktsförklaring en så kallad MOU om att Didi vill köpa våra bilar. Men också samarbeta kring utvecklingen av nästa generations bilar anpassade för så kallade delningstjänster, berättar Nevs vd Mattias Bergman för TTELA.

Nevs

Okänt i Sverige

För de flesta svenska är Didi ett okänt företag. Men på hemmaplan i Kina är man stora och Bergman jämför företaget med Uber.

– De har i dagsläget 25 miljoner förare. I snitt nyttjar 20 miljoner människor deras tjänster varje dag. Avtalet är ett av de större vi har gjort och det är jätteviktigt för oss, säger Mattias Bergman till TTELA.

Andra avtalet på kort tid

Det innebär att Nevs på kort tid slutit två viktiga avtal. I maj signerade elbilstillverkaren med runt 1.000 anställda i Trollhättan ett samarbetsavtal med it-jätten Microsoft.

– Vad Didi gör är att ta fram en app för att boka tjänster och koppla ihop dig med förare. Vad Microsoft gör är själva grundinfrastrukturen till våra system, säger Mattias Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nevs

Mer i ämnet