Flera kommuner har bildat minoritetsstyren. Reporter Rebecca Nyström berättar hur det ser ut i länet två månader efter valet. Foto: SVT

Nytt styre saknas i nio kommuner i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Två månader har gått sedan valdagen. I de flesta kommuner i Västra Götaland har ett nytt styre presenterats. Men i nio kommuner i länet pågår fortsatt förhandlingar.

I 40 av länets 49 kommuner står det klart vilka partier som ska leda kommunen under de kommande fyra åren. Men i följande kommuner är det fortsatt ovisst: Bengtsfors, Gullspång, Göteborg, Herrljunga, Lerum, Lysekil, Munkedal, Strömstad och Vänersborg.

– Att Sverigedemokraterna vuxit i många kommuner innebär att man måste lägga mer tid på att hitta nya samarbeten och det är inte alltid lätt och flera kommuner är inte framme där ännu, säger statsvetaren Maria Solevid vid Göteborgs universitet.

Borgerliga minoritetsstyre

Tretton kommuner i Västra Götaland har bildat ett minoritetsstyre, i de flesta fall rör det sig om borgerliga minoritetsstyren. 

– Den forskning som finns visar att i de flesta fall går det bra med minoritetsstyren, eftersom det finns en samförståndsanda på lokal nivå. Men det krävs att partierna samarbetar i andra konstellationer, säger Maria Solevid.

SD i vågmästarroll

Sverigedemokraterna finns, trots framgångarna i valet, inte med i något av de styren som hittills presenterats i Västra götaland. Däremot så har de en tydlig vågmästarroll i elva av kommunerna med ett minoritetsstyre.

Hur kan minoritetsstyren förhålla sig till att Sverigedemokraterna blir vågmästare?

– Det finns många förslag som inte är kontroversiella, så det behöver inte alltid bli att Sverigedemokraterna har tungan på vågen. Men är det en fråga där partierna inte vill ge Sverigedemokraterna inflytande så måste de söka blocköverskridande samarbeten, säger Maria Solevid.

I följande kommuner, tio stycken, så har partier kommit överens om blocköverskridande styren: Borås, Falköping, Kungälv, Lidköping, Mark, Orust, Stenungsund, Svenljunga, Tibro och Tranemo.

– På ett sätt så handlar det här om att de försöker ta ansvar för att formera ett styre för att få drift och verksamhet att fungera. Men det blir svårare för väljaren att utkräva ansvar med ett blocköverskridande styre, säger Maria Solevid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.