Enligt Per Follin besöktes gården av uppemot 500 personer och antalet smittade kan komma att öka. Foto: SVT

Nytt utbrott av kryptosporidios

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett utbrott av parasitsjukan Kryptosporidios har brutit ut i Skaraborg. Den här gången i Skövde.

Det är P4 skaraborg som rapporterar om det nya utbrottet. Den här gången har sjukvården lokaliserat ett tiotal sjuka med långvariga diarréer och mörkertalet tros vara stort.

– Det var efter att folk läste om det första utbrottet som fler började söka vård för magsjuka. Då upptäckte vi att det fanns fall där man inte besökt den aktuella gården i Hjo, säger smittskyddsläkaren Peter Nolskog till P4.

Som Västnytt tidigare berättat uppmärksammades smittan hos minst elva personer efter ett besök under ett kosläpp i Hjo.

Nu handlar det alltså om samma smitta men från en annan gård, utanför Skövde.

Läkare har upptäckt att handsprit inte biter på den här parasiten, vilket sägs kunna förklara spridningen då handsprit används på gårdarna.

– Det är bättre att gnugga händerna med tvål och vatten, säger Peter Nolskog till P4.

Sprids med avföring

Cryptosporidium är encelliga parasiter, så kallade protozoer. De förökar sig i kroppen hos människor och andra djur och sprids med avföringen. Infektionen kallas för kryptosporidios.

Den som drabbas rekommenderas att kontakta sin vårdcentral. Det är viktigt att dricka mycket samt att vara noga med handhygienen.

Källor: Livsmedelsverket och Nationalencyklopedin med flera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.