Antalet zoner i biljettsystemet ska minskas radikalt. Foto: SVT

Nytt zonsystem ska förenkla resandet med kollektivtrafiken

Publicerad

Regionstyrelsen beslutade under tisdagen att genomföra stora förändringar för biljettsystemet i kollektivtrafiken i Västra Götalandsregionen. Dagens system med 70 zoner ska bli 3.

Under tisdagen beslutade regionstyrelsen i Västra Götaland att dagens system med 70 olika zoner inom kollektivtrafikens biljettsystem ska skrotas och ersättas med ett system med tre zoner.

På så vis hoppas man förenkla resandet och göra systemet mer lättbegripligt.

– Med färre zoner förenklas resandet och det blir möjligt att resa längre sträckor än idag för samma pris och vi kommer kunna erbjuda våra resenärer mer kollektivtrafik för pengarna, säger Ulrika Frick (MP) ordförande i kollektivtrafiknämnden i ett pressmeddelande.

Kan vara på plats 2020

Nästa instans för beslut är regionfullmäktige och klubbas beslutet igenom även där räknar man med att det nya systemet kan vara på plats 2020.

Det nuvarande systemet baseras till stor del på kommungränser vilket gör att många som bor i en kommun men arbetar i en annan får en relativt hög biljettkostnad. Med det nya systemet utlovar regionen att resandet över kommungränser ska bli mer prisvärt.

Inom det nya systemet kommer zon A att omfatta Göteborg, Mölndal, Partille och Öckerö kommun, zon B kommer att omfatta övriga nio kommuner i Göteborgsregionen inklusive Kungsbacka och zon C resterande 37 kommuner i Västra Götaland.

Längre resor billigare – kortare dyrare

Enligt Ulrika Frick blir kortare resor dyrare i förhållande till längre när zonerna blir större. Göteborgs stad subventionerar idag månadskortet som gäller inom kommungränsen. Västra Götalandsregionen kommer i det nya systemet att ta över finansieringen av den subventionen för att inte priserna i Göteborg ska skena iväg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.