Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Sexuella trakasserier inom sjöfartsbranschen – Chalmers inför obligatorisk jämställdhetsdag

Uppdaterad
Publicerad

Trakasserier, övergrepp och sexism kan vara vardag för de som jobbar inom sjöfartsbranschen. Chalmers inför nu en obligatorisk jämställdhetsdag för förstaårseleverna på sjökaptensprogrammet för att försöka förbättra situationen.

Efter metoo-rörelsens förra året startade Chalmers projektet ”Chalmers mot sexism”, efter att hundratals studenter börjat berätta om trakasserier, sexism och kränkningar på campus.

I förra veckan kom ytterligare en satsning som en del i projektet: en obligatorisk jämställdhetsworkshop för studenterna på sjökaptensprogrammet, som Chalmers anordnat tillsammans sjöfartsbranschen.

– Det behövs för att de ska få en bild av vad de kommer vara med om, och hur de ska tackla det, säger Linda Svenson, själv sjöbefäl och en av intiativtagarna till #lättaankar, sjöfartsbranschens egna upprop efter #metoo förra året.

Cajsa Fransson, som sitter bredvid Linda, nickar instämmande. Även hon arbetar inom sjöfartsbranschen och var med och startade upp #lättaankar.

– Det man nu inser är att man har sett väldigt mycket. Men att man bara har svalt det, säger hon.

Hoppas att idén ska sprida sig

Johan Hartler är programansvarig på Chalmers sjökaptensprogram och den som dragit igång den obligatoriska jämställdhetsdagen på skolan, tillsammans med företrädare från branschen.

– Vi hoppas att öka medvetenheten om detta bland studenterna. Det här är ett samhällsproblem i grunden, men kan vi bli lite bättre än samhället på Chalmers kan vi bli mer attraktiva, säger han.

Han hoppas att utbildningen blir en succé och att man i framtiden kommer ha obligatoriska jämställdhetsdagar för alla förstaårselever på Chalmers.

– När vi kommer se effekter av det är omöjligt att säga. Men vi tror att om vi gör något så kommer det bli bättre, säger Johan Hartler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.