Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
“Jag blir jävligt glad att de övar mycket” – se mötet mellan före detta officern och Brännöbon som är kritisk till militärens skjutövningar i Göteborgs skärgård. Foto: SVT Mötet

Brännöbon om skjutövningar: “Hundar bajsar inne och barn blir rädda”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har utökat försvarsanslaget och gett tillstånd för fler skjutövningsdagar i Göteborgs södra skärgård. Det har spätt på spänningen mellan militären och öbor, som tycker det känns som att bo i en krigszon.
– Det smäller som fan, hundar bajsar inne och barn blir rädda, säger Brännöbon Henrik Wallgren i SVT:s Mötet till Anders Emanuelson, före detta officer.

Striden om försvarets skjutövningar i Göteborgs södra skärgård har pågått i många år. Kommunen har överklagat men i februari i år gav regeringen till slut tillstånd för skjutövningar 115 dagar och 70 nätter per år. Alltså nästan en tredjedel av årets alla dagar.

– Om vi inte får öva på hemmaplan och kan vår terräng bättre än den som vill göra något mot Sverige, så kommer vi att förlora, säger Anders Emanuelson, före detta officer.

“Som det exploderar”

Henrik Wallgren är en av de öbor som engagerat sig i Facebookgruppen Skärgårdsuppropet som protesterar mot militärens ökade antal skjutdagar. 

– Det handlar om skalan på det hela. Jag har bott på Brännö större delen av mitt liv och det har hela tiden varit en nedtrappning, men plötsligt är det som det exploderar.

”Finns inga alternativ”

Överste Peter Fredriksson, chef vid Göteborgs garnison skriver till SVT att de hela tiden jobbar för att bli bättre på att kommunicera när övningarna ska genomföras.

Just nu pågår samverkan med befolkningen för att hitta rätt plats för nya informationstavlor och samtal med markägare pågår för att få tillstånd att sätta upp dem. Bedömningen är att dessa nya mer moderna tavlor finns uppsatta innan ”höstsäsongen” startar”, skriver han i ett mail till SVT.

Men att övningarna skulle flyttas är inte aktuellt.

”Göteborgs skärgårdsskjutfält är det enda skjutfältet på västkusten som medger kvalificerade markstridsövningar med skarp ammunition i skärgårdsmiljö. Det finns inga alternativ.”

Se hela diskussionen om militärövningarna i Göteborgs skärgård i Mötet i SVT Play eller måndag 10 maj i SVT1 21:45.

• Norrlands dragonregemente (K 4) i Arvidsjaur

• Älvsborgs amfibieregemente (Amf 4) i Göteborg

• Upplands flygflottilj (F 16) i Uppsala

• Bergslagens artilleriregemente (A 9) i Kristinehamn

• Dalregementet (I 13) i Falun

• Västernorrlands regemente (I 21) i Sollefteå med utbildningsdetachement i Östersund

Källa: Försvarsmakten 

Den militära närvaron på västkusten kommer att öka och därmed också behovet av att öva mer i skärgården, enligt Försvarsmakten. I den försvarsproposition som regeringen presenterade i februari ökas anslaget med 40 procent och planerna på att återetablera ett amfibieregemente i Göteborg slogs där med fast. Antalet stationerade soldater väntas gå från dagens 300 till 800

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer