Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Öbor vill ha företräde på båtarna till skärgården. Foto: TT/SVT

Öbor kräver företräde på båtarna till skärgården

Uppdaterad
Publicerad

En solig sommardag är det många som vill åka ut till Göteborgs södra skärgård. Så många att alla inte alltid får plats på Västtrafiks båtar, vilket skapar problem för de boende på öarna som får svårt att åka därifrån och ta sig hem.

Nu har det startats en namninsamling för att ge öbor företräde på båtarna.

Namninsamlingen startade 20 juni och har i skrivande stund över 950 underskrifter.

– Vi har gärna turisterna här. Men inte på bekostnad av stress för att inte veta när man kommer hem, säger Annica Kristensson, som bor på Vrångö och är en av initiativtagarna.

Oro för avbefolkning

Att som öbo missa båten kan bland annat innebära att inköpta matvaror hinner bli dåliga innan man kommer hem, att föräldrar inte kan hämta sina barn i tid på förskolan och att fritiden efter en arbetsdag blir kortare. Annica Kristensson befarar att detta även orsakar att färre kommer välja att bo på öarna.

– Jag är jätteorolig att vår samhällsutveckling backar på grund av hur Västtrafik löser kollektivtrafiken i södra skärgården, säger hon.

Enligt förslaget i namninsamlingen ska inte ö-kortet kosta något extra men ge förtur till personer som är folkbokförda, har sommarhus eller jobbar i skärgården.

Västtrafik säger nej

Men Västtrafik menar att de inte har möjlighet att införa något sådant kort.

– Vår bedömning är att vi inte får särskilja kunderna på det sättet enligt rådande lagstiftning och att i kollektivtrafiken är alla välkomna, säger Johanna Eriksson Eknander, affärschef båt på Västtrafik.

Annica Kristensson tycker att en lagändring vore på sin plats.

– Om det är lagar som säger att man inte få göra såhär, då kanske vi får ändra lagarna?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer