Foto: TT

Förlorarna i väst: Liberalerna och Feministiskt initiativ

Uppdaterad
Publicerad

I riksresultatet backar Liberalerna mest. Det speglas även i resultatet från rösterna i Västsverige.

Partiet tappade hela 6 procentenheter av rösterna Västsverige – nästan lika mycket som i hela Sverige.

Men partiet har i alla fall kvar ett mandat – till skillnad från Feministiskt initiativ som förlorade sitt enda.

Liberalernas valanalytiker får ta sig en funderare på hur det kunde gå så fel. Partiet tappar på riksnivå 5,8 procentenheter, och i väst tappade man 6 procent av väljarna.

Det betyder totalt att partiet har tappat ett mandat, från tidigare två, i EU-parlamentet.

Said Abdu, från Vänersborg, var Liberalernas andranamn efter Karin Karlsbro, och missar därför sannolikt chansen att få sitta en period i EU-parlamentet.

– Min reaktion är besvikelse. Det finns många skäl – bland annat att vi tappar ett mandat tyvärr. Personligen tycker jag att det är synd. Det är synd för liberalismen i Sverige men vår grupp i europaparlamentet går i alla fall framåt.

Vad är din tanke till orsaken till tappet?

– Vi får se vart det landar, och se vad vi skulle gjort annorlunda. En siffra på 4,1 procentenheter är så klart en bedrövelse. Jag kan inte analysera situationen ännu, säger Said Abdu.

Inväntar personkryss

Men trots Liberalernas tillbakagång finns fortfarande ett litet hopp om att nå parlamentet.

– Jag inväntar med spänning på hur väljarna har kryssat. Jag vet att våra väljare i jämförelse med andra gillar att rösta på personer, säger Said Abdu.

Tror du att du kan gå förbi Karin Karsbro?

– Jag ser fram emot att få se resultatet. Mer än så säger jag inte, säger Said Abdu.

Om du inte kommer in: Vad gör du då?

– Jag är civilekonom i botten, så det civila finns alltid för mig att luta mig mot.

Soraya Post, FI, förlorade sitt mandat

Även Feministiskt initiativ anses vara valets stora förlorare – något många valanalytiker redan innan valet kunde förutse.

Totalt tappade FI 4,6 procentenheter. och därmed förlorar de sitt enda mandat de haft i EU-parlamentet. Därmed får göteborgaren tillika partiledaren Soraya Post avsluta sitt arbete i parlamentet och åka hem till Sverige igen.

Förra året röstade hela 10,3 procent av göteborgarna på Feministiskt initiativ. Detta val fick partiet endast 1,5 procentenheter – ett tapp på totalt 8,9 procentenheter.

Soraya Post, FI , har inte gått att nå för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.