Regnbågsflagga. Foto: TT Nyhetsbyrån

Öckerö ska hissa regnbågsflaggan

Publicerad
Öckerö ändrar nu sin linje. I år kommer regnbågsflaggan att hissas.

I år kommer Öckerö kommun att flagga regnbågsflaggan. Det kommer att ske under West pride och Öckerö Pride- och kulturkalas. Den nya flaggpolicyn kommer att gälla från och med i år.

– Det har varit en diskussion under flera år, säger kommunstyrelsens ordförande Arne Lernhag (M).

Röstades ner

Det var för ett år sedan som en motion om att Öckerö skulle flagga med regnbågsflaggan röstades ner. Argumentet emot att hissa regnbågsflaggan var att Öckerö kommun hade en strikt flaggpolicy som inte tillät någon annan flagga än den svenska. Den förbjöd även att flagga andra dagar än officiella flaggdagar.

– Vi har ändrat vår policy. Det var dags att göra som andra kommuner, säger Arne Lernhag.

Det var Öckeröalliansen, som består av Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna, som röstade ner motionen. I år har de däremot bytt linje och själva lagt förslag på att ändra flaggpolicyn.

Fler flaggor

Den nya policyn innebär även att Öckerö kommun kommer att flagga andra flaggor än den svenska flaggan. Bland annat så kommer även EU-flaggan att kunna hissas.

– Det har blivit mer kutym att flagga än att inte göra det, säger Arne Lernhag. 

Ni fick kritik förra året för att ha röstat ner regnbågsflaggan, spelar det in i det här beslutet?

– Klart att man alltid tar åt sig kritik. Men jag vet inte hur mycket det har spelat in i det här fallet, säger Arne Lernhag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer