Foto: TT

Odrickbart vatten i hela Partille

Uppdaterad
Publicerad

Nu visar preliminära prover att vattnet är otjänligt. Därför rekommenderas alla boende att koka sitt vatten.

Det var efter att man i fredags gick ut med en varning om att vattnet var dåligt att dricka för boende i östra delen av Partille kommun som man började undersöka ifall det var så även i resten av kommunen. Och så var det. Nu uppmanas de drygt 37 000 boende att koka sitt dricksvatten.

Är det allvarligt?

– Ja, det tycker jag, det är en ganska drastisk åtgärd att gå ut med kokningsrekommendationer till en hel kommun, men samtidigt fanns det inte så mycket alternativ heller utan vi måste i första hand sätta folks hälsa i första rummet och förhindra eventuella sjukdomsutbrott, säger Per Söderquist, teknisk chef på Partille kommun.

Har ni några ideer om var bakterierna kan komma ifrån?

– Nej, än så länge har vi inte lyckats spåra källan, vi försöker hitta vad det kan vara, men det har inte varit några aktiviteter som vi kan se som skulle kunna ha orsakat utsläppet.

Vad kommer att hända nu?

– Vi fortsätter och försöker spåra källan, samtidigt försöker vi få bort bakterierna ur vattenledningarna, genom spolning på ett antal ställen och förmodlingen så kommer vi nog att ha någon typ av klorering av vattennätet eller liknande, säger Per Söderquist, teknisk chef på Partille kommun.

Bajsbakterier i vattnet

Nu har preliminära svar kommit som visar på att problemet med otjänligt vatten har spridit sig utanför de tidigare påverkade områdena. Därför rekommenderar man nu alla i hela Partille kommun att koka sitt dricksvatten. De prover som man tog i fredags visade på koliforma bakterier i vattnet.

Hitta källan

Just nu arbetar man med att hitta vart källan till bakterierna är och på att åtgärda problemet. ”Vi tar prover på flera platser i kommunen dagligen och så fort vi har resultat som visar på säkert vatten kommer vi att gå ut med information om detta”, skriver man på sin hemsida. Man har dessutom kontakt med smittskyddsläkare och inga sjukdomsfall har rapporterats in än.

Partilles hemsida kan du bland annat läsa om hur du ska gå till väga för att koka vattnet enligt rekommendationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer