Foto: SVT arkiv

Oenighet kring fattiga EU-migranter

Uppdaterad
Publicerad

Flera partier i Göteborg säger nej till att låta barn till utsatta EU-migranter gå i skola.

Politikerna i Göteborg kan inte enas om vad man ska göra för EU-medborgare som vistas tillfälligt i Göteborg. På torsdagen skulle kommunfullmäktige tagit ställning till en handlingsplan, men ärendet bordlades. Bland annat är det barnens rätt till skolgång som splittrar partierna. Redan i dag går 17 barn till EU-migranter i skola runtom i Göteborg, och så vill styret i Göteborg att det ska fortsätta få vara.

– Vi tycker att barnkonventionen är det som gäller, och vi ser att vissa barn mår bra av att gå i skolan i stället för att sitta i en husvagn i en torftig miljö, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd med ansvar för skolfrågor.

Men förslaget om att även fortsättningsvis låta barn gå i skola möter motstånd.

– De här barnen har skolplikt i sina hemländer, och vi tycker inte att det är bra att de rycks bort för att följa med sina föräldrar på tiggarresor. Vi tror inte att det är det bästa för barnen, säger Jonas Ransgård (M), kommunalråd, och får stöd av Vägvalet och Sverigedemokraterna.

Flera kommuner tvekar

Den handlingsplan som håller på att tas fram är tänkt att gälla för samtliga 13 kommuner som ingår i GR, Göteborgsregionen. De flesta av kommunerna ställer sig bakom förslaget att barn till EU-medborgare ska ha möjlighet till utbildning, men Mölndal, Härryda och Kungsbacka är emot.  Handlingsplanen ska behandlas av GR:s förbundsstyrelse i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.