Olycksbussen underkändes av två olika bilprovningar i höstas. Foto: TT

Offer för bussolycka vill ha juridisk hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill de elever från Ängskolan i Skene som skadades i den svåra bussolyckan i Härjedalen ha juridisk hjälp. Åklagaren har skickat in 28 framställningar om förordnande av målsägarbiträde.

– De kan hjälpa till med ett eventuellt skadeståndsyrkande, säger Mikael Bäckström, kammaråklagare i Österund.

Utredningen efter bussolyckan utanför Sveg, där tre elever från Ängskolan i Skene dog och ytterligare 23 skadades, fortsätter men drar ut på tiden. Polisens och haverikommissionens tekniska utredning av bussen är fortfarande inte klar.

– De skruvade i bussen så sent som i torsdags för en och en halv vecka sedan. Vi har olika teorier men inga som är helt underbyggda, vi tittar på alla tänkbara varianter, säger Mikael Bäckström.

Bussolyckan i Härjedalen

Utredning klar i augusti

Förundersökningen som åklagaren leder gäller vållande till kroppsskada, vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. Busschauffören har sedan tidigare delgivits misstanke om brott.

LÄS MER: Busschauffören förnekar brott

Kammaråklagare Mikael Bäckström Foto: Åklagarkammren i Östersund

– Alla förhören är genomförda men jag avvaktar resultatet av den tekniska undersökningen som naturligtvis påverkar fortsättningen.

Beslut om ett eventuellt åtal förväntar han sig i nuläget kan komma tidigast i augusti. Anledningen är den stundade semesterperioden.

28 ansökningar om målsägarbiträde

Samtidigt arbetar Mikael Bäckström vidare mot en eventuell rättsprocess. I fredags skickade han in 28 framställningar om målsägarbiträde till Östersunds tingsrätt. Det är för att de elever som skadades i bussolyckan samt anhöriga till de som dog sak få juridisk hjälp.

– Huvudskälet är att de får ett biträde som kan förklara den juridiska processen. Sedan kan de hjälpa till med ett eventuellt skadeståndsyrkande, säger Mikael Bäckstrand.

LÄS MER: Bussen underkändes vid besiktning

Han säger samtidigt att framställningarna inte kan tollkas som att det står klart att det blir en rättsprocess.

– Vi har begärt det här, oavsett om ärendet går vidare eller inte.

Är det ett annorlunda trafikmål?

– Det är speciellt att de är så många skadade och döda. När det är många människor som förolyckas så vill både jag och polisen göra allt för att bringa klarhet vad som hänt.

59 personer på bussen

Bussolyckan inträffade på söndagen den 2 april vid sjutiden på morgonen på E45 mellan Sveg och Fågelsjö i Härjedalen. Bussen var på väg från Ängsskolan i Skene till Klövsjö i Jämtland, när den plötsligt körde av vägen och välte över på ena sidan.

LÄS MER: Idrottsklubbar i sorg efter olyckan

På bussen fanns 59 personer — 52 ungdomar och 7 vuxna. Tre skolungdomar från Ängskolan miste livet och 23 skadades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet