Foto: Polisen

Officer hade sprängdeg och ammunition hemma – riskerar sparken

Uppdaterad
Publicerad

En officer bosatt i Västra Götaland är åtalad för bland annat brott mot vapenlagen efter att polisen gjort beslag på en stor mängd patroner och explosiva föremål vid mannens fastighet. Nu vill regementschefen att han sparkas.

Det var 2015 då ett tips trillade in hos polisen. Det visade sig att det handlade om kilovis med ammunition, patroner och sprängdeg som polisen sedan beslagtog vid en fastighet som tillhörde mannen, som för närvarande tjänstgör som officer hos Skaraborgs regemente på Försvarsmakten.

Det ska bland annat ha handlat om hagelpatroner, bajonetter och dynamit.

Bajonetter beslagtogs. Foto: Polisen

Fick ammunition istället för pengar

Föremålen hade mannen plockat på sig under åren från miltären, och säger själv i förhör att han dels under 90-talet fick ammunition istället för pengar som övertidsersättning när Försvarsmakten hade ont om pengar, skrev Skövde nyheter 2016. Men också att han som tävlingskytt genom sponsring fått en del av ammunitionen.

Foton ur förundersökningen från 2015. Foto: Polisen

Enligt förundersökningen ska även en person anställd inom räddningstjänsten under en fest reagerat på mängden explosiva föremål och sagt; ”börjar det brinna här då skulle jag inte vilja vara närmre än 10 mil härifrån”.

Ser allvarligt på händelsen

Nu tycker Regementchefen till och ser allvarligt på händelsen. I en anmälan till personalansvarsnämnden uttrycker chefen att den åtalade av säkerhetsskäl inte borde ha tjänstgöring inom Försvarmakten.

Mannen åtalas för brott mot vapenlagen, samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. I förhör har mannen nekat till brott. Förhandlingar i ärendet kommer att hållas i maj, enligt Skaraborgs Tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.