Foto: SVT

Officer kan få sparken från K3 – efter SVT:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

En officer på regementet K3 i Karlsborg riskerar att få sparken efter att han ska ha begått flera felaktigheter samt brustit i både riskhantering och i sitt bemötande av rekryter.

Regementschefen menar att förtroendet saknas.

I december avslöjade SVT Nyheter Väst flera missförhållanden vid jägarutbildningen på regementet K3 i Karlsborg. Flera tidigare rekryter trädde då fram och vittnade om befäl som mobbar, bestraffar och till och med använder våld. Regementet hade sedan tidigare redan inlett en utredning efter larm om missförhållanden, men startade ytterligare en utredning efter SVT:s avslöjande.

Utredningarna visar på brister i bemötande men kopplas främst till en enskild en officer, som nu har anmälts till försvarets personalansvarsnämnd.

Följer inte värdegrund

K3:s regementschef Ola Barvér skriver att utredningarna sammantaget visar på en bild av att officeren har ”brister avseende säkerhetsmedvetenhet, omdöme samt sitt ledarskap i rollen som chef och utbildare”.

I utredningen dras slutsatsen att officeren av allt att döma inte följer försvarets värdegrund. Nämnden bör därför pröva frågan om befälets anställning då förtroendet är förbrukat, skriver chefen.

Mindes inte händelserna

Regementschefen för K3 anser att officeraren skadar Försvarsmaktens anseende, och vill att att Försvarsmaktens personalansvarsnämnd ska pröva frågan om officeren ska lämna sin anställning.

När SVT i samband med granskning av K3 sökte befälet och frågade om det som rekryterna berättat säger han att han inte minns händelserna. Han ville då inte medverka i en intervju.

Regementschef Ola Barvér sa i SVT:s reportage att de inte såg något strukturellt problem på K3.

– Om det händer händelser är det enstaka händelser och enstaka individer, sa han då.

K3:s kommunikationschef Lotta Skarenberg skriver i ett sms till SVT att regementet inte kommenterar enskilda personalärenden.

SVT har sökt officeren utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pliktens pris

Mer i ämnet