”Ohållbar situation” på akuten på Sahlgrenska, menar skyddsombudet Caroline Laursen.

Kris på Sahlgrenska – ”Situationen är ohållbar”

Uppdaterad
Publicerad

Stängda vårdplatser på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg gör att patienter blir kvar på akuten i upp till tre dygn. – Situationen är ohållbar, säger skyddsombudet Caroline Laursen.

– Vi i personalen känner att vi har tröttnat på att försvara sjukhuset för det här är ingen vård vi vill vara med och bedriva, där sjuka människor ligger kvar i våra korridorer dygn in och dygn ut, säger Caroline Laursen som är skyddsombud för Vårdförbundet på Akuten vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Problemen började hösten 2015 när sjukhuset fick svårt att gå upp i full bemanning efter sommaren. Sahlgrenska har haft stora bekymmer att behålla och rekrytera kompetent personal, något som lett till att vårdplatser stängts ned på avdelningarna. När avdelningarna blir fulla kan de inte ta emot patienter från akuten.

– Situationen är ohållbar. Patienter ligger och väntar på vårdplats i tre dygn, på hårda britsar i våra korridorer, säger Caroline Laursen.

Före jul gjorde Vårdförbundet tillsammans med Kommunal, Saco och Vision en anmälan till Arbetsmiljöverket där de krävde att Arbetsgivaren omgående ser till att patienterna snabbare kommer iväg till respektive avdelning och gör flera förbättringar vad gäller arbetsmiljön på akuten.

Patientsäkerheten hotad

Enligt Caroline Laursen löses inte problemet nödvändigtvis genom att ge mer resurser till akuten. Det är på avdelningarna det behövs personal så att de kan ta emot patienterna som behöver läggas in.

– Idag måste vi sköta patienter i våra korridorer, patienter som egentligen behöver inneliggande undersökningar och behandlingar och det finns varken resurser eller möjligheter till det.

Vad gör detta för patientsäkerheten?

– Jag anser att patientsäkerheten är hotad då patienterna inte får den vård som de är berättigade till.

I sitt svar till Arbetsmiljöverket skriver sjukhuset att man arbetar med flera åtgärder för att komma till rätta med problemet på akuten. Nya vårdplatser ska öppnas på flera avdelningar och man för även dialog med kommunala vårdgivare för att snabbare kunna slussa ut patienter som inte längre behöver vårdas på sjukhuset.

Ökat tryck

Enligt Helena Rexius som är tillfördordnad verksamhetschef på medicinkliniken beror situationen på akuten inte bara på svårigheter att skicka patienter vidare till avdelningarna utan även på ett ökat allmänt tryck på sjukhuset.

– Det är fler som söker vård idag. Vi har inte växt i kostymen i samma takt som antalet patienter har ökat.

Anser du att patientsäkerheten är hotad?

– Det är svårt att bedöma. Det vi tycker att vi gör är att vi prioriterar så att vi tar hand om det svårast sjuka patienterna i tid, säger Helena Rexius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.