Efter århundradets boprisrally konstateras nu att hela 79 procent av de som bor i Västra Götaland trots detta är mycket eller ganska oroliga för boendet. Enligt den senaste västsvenska SOM-undersökningen gäller oron främst bostadsbrist. Foto: SVT

Ojämlikt boende påverkar folks hälsa

Publicerad

Efter århundradets boprisrally konstateras nu att hela 79 procent av de som bor i Västra Götaland är mycket eller ganska oroliga för boendet. Enligt den senaste västsvenska SOM-undersökningen gäller oron främst bostadsbrist.

Boendet blir en allt viktigare samhällsfråga. Problem som kan kopplas till var och hur vi bor finns, konstateras i en ny SOM-undersökning, i staden som på landet.

Ojämlikheter här riskerar att leda till ökade såväl sociala som ekonomiska klyftor i samhället. Dessa ojämlikheter har också en tydlig koppling till individens självskattade hälsa, utläser forskarna ur det insamlade materialet.

Liten politisk uppmärksamhet

Trots den höga andelen som oroas över bostadsbrist, och trots att 77 procent av västsvenskarna och 86 procent av göteborgarna anser att det råder bostadsbrist i kommunen där de bor, har bostadsfrågan lyst med sin frånvaro under årets valrörelse, konstaterar forskarna vid SOM-institutet.

− Det är anmärkningsvärt att frågan får så lite uppmärksamhet politiskt. I Västra Götaland råder bostadsbrist i nära nog samtliga kommuner, priserna är fortfarande höga och kötiden för hyresrätter i regionens större städer är lång, säger Anders Carlander, forskare vid SOM-institutet och en av redaktörerna för forskarantologin Hemma Väst.

Minst nöjda

De boende i Göteborgs innerstad är minst nöjda med tillgången på bostäder och hälften av innerstadsborna skulle vilja byta till ett större boende. Inte helt överraskande är att de som äger sin bostad är mer nöjda med boendet och de som hyr i andra hand är minst nöjda.

− Innerstadsborna är ofta trångbodda, i alla fall med svenska mått mätt. I små tätorter finns bättre balans mellan andelen som skulle vilja bo större och andelen som vill bo mindre. Undersökningen visar också att den faktiska boendeytan generellt är som störst på landsbygden och som minst i innerstaden, säger Anders Carlander.

Undersökningen visar även att 40 procent av västsvenskarna tycker att det är svårt att hitta ett passande arbete där de bor just nu. Detta gäller särskilt yrkesverksamma som bor i mindre orter och på landsbygden, framförallt i Skaraborg och i Fyrbodal. Lättast att hitta arbete har de som bor i storstadsområdena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.