Foto: TT

Ny studie: Infektion under graviditet kan ge barnet psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

En studie av närmare 1,8 miljoner barn visar att risken för att en person ska drabbas av autism eller depression ökar markant om mamman haft en infektion under graviditeten. Men risken för den enskilda är extremt liten.

Studien är ett samarbete mellan forskare på Sahlgrenska akademin och kollegor vid University of Washington. Den visar att såväl svåra som lättare infektioner under graviditeten ökar risken hos barnet föds med autism eller utvecklar depression senare i livet. Detta har upptäckts även i fall när själva smittoämnet inte har nått fostrets hjärna.

– Resultaten tyder på att det kan finnas anledning att förebygga och förhindra infektion under graviditeten så långt som möjligt, exempelvis genom att följa rekommendationerna för influensavaccinering, säger Verena Sengpiel, docent i obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet i en artikel som publicerats i tidskriften JAMA Psychiatry.

”Man ska inte undvika att gå ut”

Bo Jacobsson, en annan av forskarna bakom studien, tycker inte att gravida kvinnor ska oroa sig. Exempelvis är risken att barnet får diagnosen autism liten även i gruppen med förhöjd risk – mindre än en procent.

– Risken för det enskilda barnet är extremt liten. Man ska inte undvika att gå ut och handla eller något sådant, säger Bo Jacobsson.

Mest förvånande är kopplingen till depression, menar han. Precis hur sambanden ser ut återstår nu för andra forskare att undersöka.

– Det är ett mysterium hur något så banalt som en urinvägsinfektion är kopplat till detta.

Verena Sengpiel, docent, och en av forskarna bakom studien. Foto: Pontus Sundén

Markant ökad risk

Resultaten visar på en markant ökad risk för depression och autism om mamman vårdats på sjukhus med infektion. För autism var ökningen 79 procent och för depression 24 procent.

Studien bygger på uppgifter om närmare 1,8 miljoner barn födda i Sverige under åren 1973-2014. Uppgifterna från det svenska medicinska födelseregistret har länkats till slutenvårdsregistret där det framgår om mamman under graviditeten vårdats på sjukhus med en infektionsdiagnos.

Med hjälp av slutenvårdsregistret har forskarna också följt barnens psykiska hälsa fram till 2014, då de äldsta var 41 år gamla.

Livsstilsfaktorer påverkar

Pelle Lindqvist, docent i obstetrik och gynekologi vid Karolinska Institutet, tycker att studien är intressant. 

– Den är stor och ser välgjord ut. Jag skulle bli förvånad om det inte stämmer, säger han.

Han lyfter fram att olika livsstilsfaktorer i sin tur påverkar hur stor risk man har att få en infektion, vilket datan visar, menar han.

-  Det ger ytterligare skäl till att inte röka samt att motionera under graviditeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.