Foto: TT/SVT montage

Okänd man på tåg i Skövde är identifierad

Publicerad

På mindre än en timme efter att polisen bad allmänheten om hjälp så kunde mannen identifieras.
Mannen kunde inte redogöra för vem han var och till en början var han okänd även för polisen.
– Nu vet vi att mannen försvann från ett vårdhem i Skåne under natten, säger Stefan Gustafsson som är polisens presstalesperson.

När tåget från Malmö rullade in till Skövde station klockan 10.38 så klev alla av. Utom en man. Tågpersonalen som uppmärksammade mannen i 80-årsåldern visste inte var han kom ifrån och när han klev ombord.

– Mannen har ett mycket speciellt utseende. Om det beror på detta eller något annat vet jag inte, men han kan inte kommunicera och göra sig förstådd, säger Stefan Gustafsson.

Ser ut att ha varit inlagd på sjukhus

Mannen bar kläder som såg ut att tillhöra ett sjukhus och hade operationsskador, men ingen person var anmäld saknad som liknade mannen och polisens kontakt med flera sjukhus under förmiddagen gav inte något resultat. Därför vädjade man om allmänhetens hjälp.

– Vi måste få veta vem han är och var han hör hemma. Han bär inte någon legitimation som gör att vi kan identifiera honom, sa Stefan Gustafsson medan mannen fortfarande var okänd för polisen.

Passerat många stationer

Tåget som mannen åkte på har passerat Malmö, Lund, Helsingborg, Halmstad och Göteborg. Just nu befinner han sig på polisstationen i Skövde.

– Polisen tackar alla som varit behjälpliga under sökandet och arbetet med att identifiera och kunna återbörda mannen till sitt hem, säger Stefan Gustafsson. 

– Vi vet inte var han klev på. Första gången mannen uppmärksammades var vid biljettkontrollen efter Göteborg, men han kan ha klivit på tidigare, säger Dan Olofsson på SJ:s pressjour.

SVT Nyheter söker ansvariga i den kommun där mannen uppges bo.

I en tidigare version av artikeln hade vi mer detaljerad information om mannens utseende. Eftersom mannen nu är identifierad har vi valt att ta bort den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer