715 personer varslades om uppsägning de två första veckorna i september. En ovanligt hög siffra enligt Jens Sandahl, sektionschef på analysavdelningen Arbetsförmedlingen. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter sommaren – antalet varslade ökar: ”Ovanligt hög siffra”

Uppdaterad
Publicerad

De två första veckorna i september varslades 715 personer om uppsägning i Västra Götaland. Det är en ökning med drygt 30 procent jämfört med augusti månad, då totalt 469 varslades om uppsägning. Detta trots att bara halva september hunnit passera.

I hela landet varslades totalt 2 419 personer om uppsägning de två första veckorna i september, visar ny statistik från Arbetsförmedlingen. Motsvarade siffra för Västra Götaland visar på 715 personer som varslats. En siffra som enligt Jens Sandahl, sektionschef på analysavdelningen Arbetsförmedlingen, sticker ut jämfört med resten av landet.

– Det är en hög siffra om man jämför med övriga regioner. Vad det beror på är omöjligt att svara på. Det räcker att ett fåtal stora företag varslar för att komma upp i den siffran och kan handla om en tillfällighet, säger han.

”Ovanligt hög siffra”

Däremot menar han att en möjlig förklaring till ökningen från augusti, då totalt 469 personer varslades om uppsägning i Västra Götaland, är att augusti är en månad då det inte händer lika mycket i samhället och inom företag, i jämförelse med september.

– Augusti är en sommarmånad och egentligen en dålig månad att jämföra med. Men 715 är en ovanligt hög siffra, det går inte att förneka, säger han.

Coronapandemin fortsätter att påverka

Enligt Arbetsförmedlingens statistik har totalt 98 936 varslats om uppsägning i hela landet sedan början av mars. I Västra Götaland är motsvarande siffra 18 064 personer.

Att coronapandemin ligger bakom de höga siffrorna råder det enligt Jens Sandahl ingen tvekan om. Däremot menar han att de senaste veckornas ökning inte ligger i närheten av hur det såg ut i början av coronapandemin.

– Pandemin påverkar arbetsmarknaden i hög grad och det fortsätter att synas i våra varselsiffror nu när sommaren är över. 715 varslade på två veckor är högt, men de riktigt höga varselsiffrorna såg vi i mars och april och så illa ser det inte ut nu, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet