Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Annika Wallén visar hur mardrömsväxten sprider sig efter kommunens hantering: ”Som att hälla bensin på elden” Foto: SVT

Hovåsbon Annika om parkslide efter kommunala ombygget: ”Det sa bara pang”

Uppdaterad
Publicerad

Flertalet läsare vittnar om explosionsartade ökningar av den aggressiva växten parkslide efter kommunala grävningar och ombyggen. Och det finns idag ingen skyldighet för någon att inte sprida växten.

Annika Wallén står och sveper med armen över stora och höga buskar med en av världens mest aggressiva främmande art, parkslide. Hon bor precis bredvid och har sett hur områdets gång- och cykelbana på bara några år drunknat i växten som kan ta sig igenom både asfalt och grunden på hus.

– Vi bor ju här och vi vill verkligen inte ha parkslide överallt som tar död på allting annat, säger Annika Wallén.

Försökt få stopp

Hon har försökt att få kommunen att stoppa den snabba tillväxten av parkslide i området men inte fått någon respons. När hon och grannarna diskuterade när växten faktiskt började sprida ut sig i området insåg de snabbt att det hade med en kommunal ombyggnation av cykelbanan att göra.

– För det var året efter det som jag upplevde att det bara sa pang! säger Annika Wallén.

Grävning av fiber och avlopp

Det är många som, efter vår rapportering om parkslide, hört av sig med vittnesmål om kraftig spridning av parkslide vid grävning av fiber, vid nybyggen och vid grävning av vatten och avlopp.

– Detta har jag också hört många historier om, säger Tina Kyrkander som är biolog och som arbetat med främmande arter i över tio år och som själv hjälper kommuner att bekämpa den aggressiva arten.

”Händer på många ställen”

– Det händer på många ställen och anledningen är att man inte har kunskap. Man kanske inte ens vet hur växten ser ut. Man har inte en tanke på detta. Det kanske till och med görs på vintern, säger Tina Kyrkander.

På Göteborgs kommun erkänner man att det mycket väl kan stämma att kommunens arbete bidragit till att skapa det stora beståndet av parkslide i Hovås, och på andra ställen.

– I nuläget kan vi inte lämna några som helst garantier. Parkslide sprids i samband med anläggningsarbeten och vi kan inte garantera att den inte gör det, säger enhetschef på Park och naturförvaltningen i Göteborg Lena Jakobsson.

Inga lagar kring växten

Och det finns idag inga lagar eller juridiska skyldigheter kring hantering av parkslide vare sig för kommunen, privatpersoner eller företag.

– Kommunerna har inte heller ekonomiska medel tillsatta för detta. Det måste komma pengar uppifrån. Det är en regeringsfråga, eller att man lyfter det till riksdagen. Det måste bara prioriteras nu, säger Tina Kyrkander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mardrömsväxten parkslide

Mer i ämnet