Oliver Strömberg och mamma Louise Strömberg. OBS! Bilden på clownen är tagen i ett annat sammanhang. Foto: TT/Privat

Oliver blev skrämd av clown – hoppade från balkong

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Strömberg, 8, var ensam hemma när det knackade på dörren. När han öppnade möttes han av en person utklädd till clown som gick in lägenheten. Några sekunder senare hoppade Oliver flera meter ner från familjens balkong.

– Han sa ingenting, han bara stod där och flinade, säger Skarakillen Oliver.

Det var i lördags kväll, som Olivers mamma Louise Strömberg cyklade till affären för att handla godis till barnen. Oliver ville inte följa med och stannade därför hemma. Det skriver Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Plötsligt bankar det på dörren, som då var olåst. När dörren öppnas är det inte mamma som kommer tillbaka, utan en för Oliver skräckinjagande clown.

– Han hade en stor mask med rött fluffigt hår, ögonen var röda. Han hade svarta handskar, jobbarskor, svarta byxor och svart tröja. Det såg ut som en lång kille. Han sa ingenting, han bara stod där och flinade, säger Oliver.

”Fick ont i fötterna”

Clownen blir ståendes i vardagsrummet, innan han ska ha tagit några kliv mot Oliver. Oliver har efteråt berättat att han blev paralyserad av chocken. I paniken som uppstod kände han att den enda utvägen för att komma därifrån var att hoppa från familjens balkong.

– Det är jättehemskt, han bara flög rätt ner. Han har otroligt nog inte skadat sig mer än att han fick ont i fötterna, säger Louise Strömberg.

Nere på gårdsplanen fanns en samling barn och vuxna som såg alltihop. En av dem var Louise Strömbergs kompis Susanne Staf.

– Det var full hysteri bland barnen. Oliver var rejält skrämd och ledsen. Då ser vi en clown i vardagsrumsfönstret. Jag står under balkongen och hör att det är någon i lägenheten, sedan försvinner personen, säger Susanne Staf.

Möttes av hysteriska barn

När Louise Strömberg kom tillbaka från affären möttes hon av kaos på innergården, berättar hon.

– Där var hysteriska barn som sprang runt med bandyklubbor och basebollträn. Jag for upp i lägenheten och tittade in i varenda garderob, skåp, under sängarna och inne i källarförrådet innan jag ringde polisen. Det finns två ingångar och antagligen sprang personen ut på baksidan, säger hon.

Polis kom till platsen och lugnade ner gruppen som samlats. Louise Strömberg har efter händelsen gått till Olivers skola och pratat med barnen och deras föräldrar om händelsen och vikten av att ha uppsyn tillsammans.

– Går man in i någon annans hem är det inte bara för att skrämmas, utan för att skada. Den uppfattningen har jag. Jag har spekulerat kring om det var någon jag känner som ville skrämmas, men jag har ingen aning, säger hon.

Snart dags för Halloween

Om mindre än två veckor är det dags för årets Halloweenfirande i Skara. Familjen Strömberg har tidigare gått på spökvandringen i Fornbyn, men i år avstår de.

– Den vill Oliver absolut inte gå på. Min dotter ska ha Halloweenfest i en lokal, men jag har bett två killkompisar att vara vakter utanför, säger Louise Strömberg.

Efter händelsen kan Oliver känna ett obehag för att vistas ute, särskilt vid skymning.

– Jag känner mig rädd på kvällen när jag ska gå och lägga mig, då kommer clownerna, säger han.

Vill förbjuda clownmasker

I stället för att clowner ska få gå runt och skrämma slag på människor, ser han en lösning på hela clownhysterin som slagit Sverige de senaste veckorna.

– Jag vill att de ska ta bort alla clownmasker. De borde förbjudas, säger Oliver.

Polisen har inte gripit någon person för händelsen i lördags, men rubricerar händelsen som hemfridsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.