Arkivbild. Foto: SVT

Oljan vid Göteborgs kust är ofarlig

Publicerad

Nu ger miljöförvaltningen grönt ljus igen för att bada i havet längs Göteborgs södra kust. Det som läckt ut i havet var helt ofarligt – men klibbigt. Det visade sig vara rapsolja.

Tidigare i veckan avrådde miljöförvaltningen i Göteborg från bad vid Näsets badplats, Hovåsbadet, Askimsviken, Marholmen och Smithska udden, vilket GP har berättat om.

Badgäster hade nämligen larmat om att de blev oljiga efter att ha svalkat sig i havet. Som en försiktighetsåtgärd avrådde därför miljöförvaltningen bad.

Rapsolja från industri

Nu har källan till oljeproblemet lokaliserats. Det är rapsolja som har läckt ut från en livsmedelsindustri i Sisjön och som har nått havet genom Stora ån.

– Det känns jättebra att vi nu kan släppa avrådandet för bad på de här platserna – vi vill ju kunna svalka oss när det är så här varmt, säger Matilda Johansson, naturförvaltare på park- och naturförvaltningen i ett pressmeddelande.

Sanering fortsätter

– Eftersom det kan finnas kvar ett tunt oljeskikt på vattenytan kan du bli oljig när du badar, men det är inget som är hälsofarligt, säger Gunnar Edlund, miljöförvaltningen.

Sanering för att få bort oljan pågår dock fortfarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.