Starta klippet för att höra Streaplers-profilen Kjetil Granli berätta om en dansbandsbransch som blöder och hur han ser på det egna bandets framtid. Foto: SVT

Streaplers om dansbandsdöden: ”Om ett år så är hälften av våra kollegor borta”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har blivit ett mycket hårt slag mot Dansbandssverige – vissa band har lagt ned för gott, andra har permitterat sina medlemmar. Kenny Samuelsson och Kjetil Granli i klassiska Streaplers menar att det här är den värsta kris som dansbandskulturen någonsin ställts inför.

Hur tänker Streaplers om sin egen framtid? Hur länge orkar de hålla ut? Hör bandmedlemmarna berätta i klippet ovan.

I Nol, ett par mil norr om Göteborg, står Streaplers turnébuss tom. Den har stått så här i över ett år nu. Här möter SVT Nyheter ett av Sveriges mest etablerade och äldsta dansband. Bandet har över ett halvt sekel av danshistoria i sig, de bildades 1959 i Kungälv.

Det finns en djup oro över tillståndet i den bransch som Streaplers verkar i. För drygt ett år sedan, innan pandemin slog till, fanns det cirka 30–40 band som levde på att åka runt och spela.

– Cirka tjugo band som verkligen levde bra på det, svarar bandets trummis och sångare Kjetil Granli. 

Och om ett år?

– Då skulle jag säga att hälften är borta, svarar Kjetil Granli.

”Tror många tappar lusten”

Flera av bandets bandmedlemmar sysslar i dag med annat: en kör lastbil, en annan kör buss.

Bandkollegan Kenny Samuelsson sätter sig vid ratten i turnébussen och vi åker en bit. Han snurrar vant på ratten, ser ut över vägen och berättar att han brukar köra en sväng med bussen någon gång i veckan, för att den inte skall stå still.

– Det som oroar är ju hur många arrangörer som finns kvar, säger Kenny Samuelsson, och tillägger:

– När vi nu är inne på även en inställd vår och sommar 2021 så tror jag många tappar lusten och framför allt så har dom nog inte råd att dra detta vidare.

Medlemmarna i Streaplers försörjer sig i dag på annat. Foto: SVT

Här är medlemmarna i Streaplers 2021:

Henrik Göransson, gitarr

Per Lundin, bas 

Anders Larsson, keyboard 

Kenny Samuelsson, sång 

Kjetil Granli, trummor och sång 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.