Anders Fröberg, vd för Borealis i Stenungsund, om vad begränsningarna i elnätet kan innebära för dem. Foto: SVT

Plasttillverkaren Borealis vill se starkare elnät: ”Tecken på att elsystemet inte fungerar”

Uppdaterad
Publicerad

Elbristen i södra Sverige har varit ett omtalat ämne de senaste veckorna. En bransch som ser stora utmaningar på den här fronten är kemiindustrin – med ett starkt fäste i Stenungsund.

– Vi ser jättestora prisskillnader i landet. Det tycker jag är ett tecken på att elsystemet inte fungerar, säger Borealis vd Anders Fröberg.

I klippet hör du Borealis vd Anders Fröberg berätta vad han ser för konsekvenser med elbristen och det höga elpriset.

Plasttillverkare Borealis är idag den största privata arbetsgivaren i Stenungsund med 1000-talet anställda, och man vill växa.

Den plan som man nu arbetar efter gör att företaget på 10 år skulle behöva öka sin elförbrukning från 1 till 5 TWh per år. Med dagens mått mätt skulle det motsvara 3,5 procent av hela Sveriges elproduktion. Då handlar det både om att utöka produktionen och att elen behövs för att minska koldioxidutsläppet.

Kan tappa investeringar

För att investeringarna ska kunna bli verkliga krävs att elnätet i södra Sverige blir starkare, enligt företagets vd Anders Fröberg.

– Om vi behöver vänta tio år för att man ska få hit mer el till Stenungsund så tappar vi den investeringen och den kan gå någon annanstans, säger han.

I nuläget ser han inte att företagets placering på orten är hotad. Men han tror inte att det vore bra om den senaste tidens höga elpris skulle bli något återkommande.

Företag överväger utlandsflytt

Hösten 2020 frågade kemiföretagens branschorganisation IKEM sina medlemmar om konsekvenser av ökade energikostnader i Sverige. Då svarade vart fjärde företag att det högst sannolikt kommer leda till att verksamheten förskjuts till länder med lägre elpriser.

Nästan hälften svarade att investeringsviljan överlag skulle minska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.