Foto: SVT

Omfattande vattenläcka i Tuve – hett vatten kommer upp ur marken vid förskola

Uppdaterad
Publicerad

I går drabbade det Borås. I dag var det Tuves tur. En omfattande läcka i fjärrvärmenätet har lett till att hett grönfärgat vatten bubblar upp ur marken. Göteborg energi uppger för SVT Nyheter Väst att man nu stänger av fjärrvärmenätet i området.

Enligt räddningstjänsten var det personal från en förskola i Norumshöjd som först ringde in larmet. Göteborg energi bekräftar att man upptäckt en läcka på ett rör i fjärrvärmenätet.

– Ja, det är en ganska omfattande läcka som gör att hett vatten sprutar upp ur röret som sprungit läck, säger Cecilia Erdalen, pressansvarig på Göteborg energi.

Enligt Erdalen är Göteborg energi på väg ut till platsen, och man kommer nu att stänga av fjärrvärmenätet i området för att få ner trycken i rören och därmed få stopp på vattnet som sprutar upp. I Tuve bor omkring 10.000 personer.

Ingen prognos

– I större delen av Tuve blir man av med värme i elementen och med varmvattnet. Det är svårt att säga hur många som drabbas, men det kommer naturligtvis särskilt gälla personer i Norumshöjd där läckan skedde, säger Erdalen.

Det fanns vid halv elva-tiden ingen prognos för när läckan kunde vara stoppad och fjärrvärmenätet återställt.

Så sent som igår orsakade en liknande läcka att grönfärgat hett vatten kom upp ur marken i centrala Borås.

Vattnet är färgat grönt med karamellfärg för att energibolagen ska kunna spåra vattenläckor.

Vid 13-tiden meddelar Göteborg Energi att man lyckats begränsa störningen till tre fastigheter i området, som alltså är utan både varmvatten och värme.

Vid 14.30-tiden har Göteborg Energi kunnat identifiera läckan och håller på att laga den.

– Någon gång i kväll borde de ha tillbaka värmen, det är svårt att säga exakt klockslag men vi har kunnat hitta en tidig läcka som ser ut att vara den som gett upphov till de flödena som varit. Vi beräknar att det kommer ta ungefär fem till åtta timmar att laga läckan, säger Lars Hedendahl, tjänsteman i beredskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.