Stadsdelen Kronogården i Trollhättan. Foto: SVT

Omhändertagna barn kan vara orsak till upplopp

Publicerad

Upploppet i Trollhättan under natten kan enligt polisen kopplas till ett socialtjänstärende som rört upp känslor under en längre tid inom en familj i stadsdelen Kronogården.

Det var under natten till torsdagen som en grupp på ett 20-tal ungdomar eldade bildäck på Lantmannavägen i Trollhättan. En väktare kom till platsen och försökte släcka bränderna. Då blev han utsatt för stenkastning.

– Då kom det en annan grupp som tog väktaren i försvar och det var då det blev slagsmål mellan de båda grupperna, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman i Västra Götaland.

Bråket böljade fram och tillbaka under flera timmar och en stor polisstyrka försökte sära på grupperna. Två personer skadades när männen slogs med tillhyggen.

Socialtjänstärende

Bakgrunden tros vara ett socialtjänstfall inom Trollhättans stad. Flera barn har omhändertagits från en familj som kraftigt har motsatt sig det.

– Vid tre tillfällen har familjen tillsammans med släktingar och vänner demonstrerat utanför kommunhuset mot beslutet, som om vi bara skulle kunna upphäva det helt plötsligt, säger Peter Asp, informationschef inom Trollhättans stad.

SVT Nyheter Väst har tidigare skrivit om en av demonstrationerna.

Enligt Peter Asp har familjen överklagat omhändertagandena till förvaltningsrätten, som dock gick på socialtjänstens linje.

– Vad vi vet har familjen nu överklagat det beslutet till Kammarrätten. Det är ju den vägen man får gå, något annat sätt finns naturligtvis inte, säger Peter Asp.

Finns samband

Polisen säger att personerna som startade oroligheterna under natten har koppling till gruppen som vänder sig emot socialtjänstens beslut.

– Det är så vi uppfattar det, ja, säger Thomas Fuxborg.

Nu kommer polisen att öka sina insatser i stadsdelen.

– Vi bedriver sedan tidigare ett långsiktigt trygghetsskapande arbete i stadsdelen. Nu ökar vi insatsen de närmaste dygnen. Alla i stadsdelen måste kunna känna sig trygga och kunna leva utan den här typen av problem, säger Johan Strand, operativ chef vid polisen i Östra Fyrbodal.

Ingen är gripen efter nattens oroligheter. Polisen har dock uppgifter om vilka vissa av personerna är och det kommer att bli aktuellt med förhör.

Brottsrubriceringarna är våldsamt upplopp och misshandel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer