Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På grund av att han undanhållit ett ingrepp på synen i början av hans utbildning. Idag är det ingreppet godkänt för stridspiloter. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Fredrik Sandberg/TT/ Helena Josefsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Omplacerad stridspilot stämmer Försvarsmakten

Uppdaterad
Publicerad

Soran Barzanjes dröm om att få arbeta som stridspilot krossades när det bara var veckor kvar av utbildningen på JAS 39 Gripen. Då blev han plötsligt omplacerad.
– Det var som ett slag i magen, jag blev helt bedrövad när jag fick beskedet eftersom det varit ett livslångt mål att bli stridspilot, säger han till SVT Nyheter Väst.

Då det bara återstod några veckor av utbildningen på JAS 39 Gripen blev Soran Barzanje vid Skaraborgs flygflottilj F7 plötsligt omplacerad eftersom han inte gick igenom den senaste säkerhetsprövningen.

– Min önskan är att få en ny prövning och att de följer de regler som finns, säger han till SVT.

Idag sitter Soran Barzanje ensam i ett rum i en barack på militärområdet och klistrar etiketter.

Juridiska ombudet: Provocerad uppsägning

I stämningsansökan uppger mannens juridiska ombud Stellan Gärde att omplaceringen från stridspilot till assistent i ett kalt rum innebär att Försvarsmakten utsatt hans klient för en provocerad uppsägning från hans tillsvidareanställning som pilot hos Försvarsmakten.

– Det är en skandal att det har gått till på det här sättet, säger Stellan Gärde.

Sedan stridspilotuttagningen 2017 har Soran Barzanje genomgått flera godkända säkerhetsprövningar.

Opererat ögonen

När Soran Barzanje sökte till utbildningen uppgav han inte att han genomgått ett synförbättrande ingrepp. Det var i samband med att Försvarsmakten fick information om det som han togs ur flygtjänst under den medicinska utredningen av hans ögon.

Det här ingreppet är numera tillåtet för piloter.

– Jag blev medicinskt godkänd. Därefter fick jag klartecken att fortsätta flyga. Sedan togs ärendet upp i personalansvarsnämnden där det också blev löneavdrag. Sist kom säkerhetsprövningen och det var den som ledde till omplacering, säger Soran Barzanje. 

Försvarsmakten: ”En stridspilot måste vara pålitlig”

Av handlingar till försvarets personalansvarsnämnd framgår att pilotens syn var medicinskt godkänd, men att det är undanhållandet av information som gjort att man ville skilja honom från sin tjänst: ”En stridspilots arbete och funktion i luftförsvaret ställer mycket höga krav på öppenhet, pålitlighet och ärlighet.”, skriver chefen i sin inlaga.

Efter en säkerhetsprövning så omplacerades Soran Barzanje.

Orsaken till att han inte uppgav att att han gjort en ögonoperation var av rädsla att inte bli antagen då att bli stridspilot var hans stora livsdröm.
– Men jag vet att det var fel och det har prövats av personalansvarsnämnden och med löneavdrag som följd för det, säger Soran Barzanje.

Adam Nelson, flottiljchef vid F7, vill inte kommentera ärendet närmare men säger att Försvarsmakten inte delar Soran Barzanjes bild av vad som hänt.

Hör honom i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adam Nelson, flottiljchef F7, kommenterar inte ärendet närmare men säger att man inte delar bilden av vad som hänt. Foto: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer