Foto: TT

Omsorgsnämnden i Tanum får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar allvarlig kritik mot omsorgsnämnden i Tanum. Orsaken är att personalen inom socialtjänsten som arbetar med barnutredningar inte är tillräckligt kompetent.

Lagen säger att anställda som arbetar med barnutredningar ska vara socionomer men i Tanums kommun är det bara en handläggare som är det. Övriga är socialpedagoger, en är socialpsykolog och en sjuksköterska med vissa kompletterande utbildningar. Enhetschefen uppger att det är svårt att hitta och behålla personal med rätt behörighet.

Enligt Roger Wallentin (C), ordförande i omsorgsnämnden i Tanums kommun, så beror bristen på utbildade handläggare till stor del på det ökade antalet flyktingar som kommit till kommunen.

Tanum

– I samband med den flyktingvåg som vi har kunnat se i kommunen så har vi haft en stor belastning på socialtjänsten. Och då har vi inte haft tillräcklig beredskap, vilket gjort att det inte har funnits tillräckligt mycket personal med rätt utbildning, säger han.

”Målet att vi ska ha rätt utbildad personal”

Tillsynen baseras på en granskning som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har gjort på nämndens handläggningar av utredningar i kommunen.

– Det ser ut på liknande sätt i fler kommuner. Men självklart är målet att vi ska ha rätt utbildad personal, säger Roger Wallentin.

Tone Hjerling är avdelningschef för mottagning- och utredningsavdelningen i Tanums kommun, och enligt henne kommer flera av de anställda nu att validera sin utbildning för att möta utbildningskraven.

– Vi har också slagit ihop två arbetsgrupper, vilket har genererat två ytterligare socionomer. Vi ser även över organisationen så att beslut ska kunna tas av personal med rätt utbildning. Det här är ett av våra prioriterade arbetsområden för 2018, säger hon.

Enligt Tone Hjerling har kommunen problem med att rekrytera och behålla personal, vilket främst påverkar handläggningstiden.

– Man är inte lika självgående när man är oerfaren eller inte har rätt utbildning, och då kan ta det ta längre tid att fatta beslut, säger hon.

IVO riktar också kritik mot kommunen gällande att nämnden inte tar fram beslutsunderlag i utredningar som rör missbruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tanum

Mer i ämnet