Saga Björklund Jönsson under övning av Säg till! Foto: Beata Rydén

Operan flyttar in på krogen

Publicerad

På torsdag den 25:e januari är det premiär för krogoperan Säg till!, en operaföreställning som spelas på krogen Atalante i Göteborg.

Målet med föreställningen är att modernisera operan genom att lyfta fram dagsaktuella ämnen som demokrati, pengar och ojämlikhet i världen.

Varför gör ni det här?

– För att göra operan lättillgänglig och nå en annan publik samtidigt som det är opera, säger sångerskan och medskaparen Saga Björklund Jönsson. 

Vad tänker ni er för publik?  

– Alla från äldre tonåringar till vuxna. 

Hur skulle du säga att själva utförandet av Säg till! skiljer sig från traditionell opera? 

– Uppdelningen mellan scen/publik är inte lika stark. Tilltalet är direkt riktat mot publiken och det finns inget påstående om att vi är någon annanstans än där vi faktiskt är. Den är ett slags virrvarr av alla våra tankar om det politiska läget i världen och om flödet vi konstant lever i. 

Krogoperan är en timma vilket är kortare än traditionell opera.   

Har detta gjorts tidigare? 

– Vi har gjort några prover tidigare men nu har vi utvecklat det. Tidigare hade vi en vanlig sittning med avstånd mellan scenen och publiken, men nu sätter vi oss också med publiken och sjunger exempelvis. Det finns även möjlighet till samtal med publiken efteråt.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer