Nuntorps naturbruksgymnasium. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tiden rinner ut för Nuntorp

Uppdaterad
Publicerad

Vänersborgs kommun köper inte Naturbruksgymnasiet Nuntorp. Det beslutet fattades på kommunfullmäktige på onsdagen. Istället blev det en återremiss av ärendet – nu talar mycket för att tiden runnit ut för den anrika skolan.

Trots att en majoritet av ledamöterna i kommunfullmäktige var positiva till förslaget att köpa naturbruksgymnasiet Nuntorp för 38 miljoner blev det inte så. Efter flera timmars debatt röstade oppositionen för en återremittering av ärendet – alltså att det skulle utredas vidare. För att det skulle gå igenom krävdes bara en tredjedel av rösterna. Men i praktiken innebär det att frågan inte kommer att tas upp på nytt, eftersom Västra Götalandsregionen ville ha ett besked senast idag, torsdagen den 15 december.

– Oppositionen har svikit landsbygden, det här var ett annat sätt att tala om att man inte ville ha skolan, säger Marie Dahlin (S) kommunstyrelsens ordförande.

Saknar tillräckligt underlag

Från oppositionens sida anser man att beslutsunderlaget fortfarande var bristfälligt.

– Det handlar inte om att säga ja eller nej till skola. Om man ska köpa något för skattepengar, någon annans pengar så måste det finnas ett vettigt underlag, säger Lena Eckerbom Wendel, gruppledare för Moderaterna.

Läs mer: Nedlagda naturbruksgymnasium vill bli friskolor

De efterlyste ett skriftligt underlag som kunde styrka att det fanns en tilltänkt hyresgäst med ekonomi nog att betala hyran, som beräknades bli cirka 10 miljoner kronor per år. Enligt Marie Dahlin (S) hade de informerat om att soliditeten och kreditvärdigheten hos den tilltänkta hyresgästen undersökts och en kontakt har etablerats med näringslivskontoret.

– Men vi kan inte gå ut och berätta vem det är, för då skulle han bli helt nedringd, säger Marie Dahlin (S)

”Våldsamt bedrövad”

Hushållningssällskapet Väst var den huvudman som var intresserad av att driva vidare naturbruksgymnasiet efter det att Västra Götalandsregionens verksamhet tar slut efter vårterminen 2017. Ordföranden Robert Svensson var på torsdagen mycket besviken.

– Jag är våldsamt bedrövad över att Norra Älvsborgs största jordbrukskommun inte kan enas i detta. Det är en feghet från oppositionen att krypa bakom minoritetsskyddet och begära återremittering när de insåg att de hade förlorat voteringen, säger han.

Enligt honom är det nu uteslutet att de kan driva naturbruksgymnasium på Nuntorp. Men han ser en möjlighet.

Kan be om respit

En sådan vore om kommunen begärde respit från regionen i ytterligare någon månad för att ta upp köpet på nytt, i syfte att driva skolan i egen regi under Kunskapsförbundet Väst – Trollhättan och Vänersborgs gemensamma gymnasieskola.

– Vi har ju träffat både regeringen och oppositionen i Vänersborg inför det här. Alla har varit övertygade om att ha Nuntorp kvar. Menar man det är detta en möjlighet, men det är ett halmstrå, säger Robert Svensson.

Något sådant förslag har ännu inte lagts fram. Enligt Bengt Säterskog, administrativ direktör för Västra Götalandsregionen, räknar han med att föreslå Regionstyrelsen att sälja fastigheten på öppen marknad.

Att gå med i den sortens budgivning är inte aktuell för Vänersborg.

– Nej, då köper vi inte. Vi kommer inte att få ett bättre pris där, det kommer snarare att bli dyrare, säger Marie Dahlin (S)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer