Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionen i Göteborg vill stänga romska centret Romano center efter GP:s avslöjande om att personal deltagit i informella rättegångar. Foto: SVT/Martin Grill

Oppositionen i Göteborg vill stänga Romska centret

Uppdaterad
Publicerad

Efter att GP avslöjat att personal på Romska centret i Göteborg har deltagit i så kallade romani kris, en sorts informella romska rättegångar, så vill nu oppositionspartierna i Göteborg att centret stängs.

– Vi ser inte att centret har förmåga att komma till rätta med de här problemen, säger kommunalrådet Elisabet Lann (KD).

På Romano center i Göteborg kan romer få hjälp och guidning om hur det svenska samhället fungerar, till exempel hur man söker jobb eller letar efter en förskoleplats.

Under torsdagen hade centret bjudit in Stödcentrum för brottsutsatta och Regionalt stödcentrum heder. Två enheter som jobbar med att ge stöd till de som är rädda för att drabbas av hedersrelaterad brottslighet.

Politiska oppositionen vill stänga

Anledningen till de här extrainsatta resurserna är direkt kopplad till den pågående rättegången i Göteborg, där två bröder misstänks ha kört ihjäl sin mamma. Åklagaren menar att det är ett hedersrelaterat brott och att den här släkten tidigare deltagit i så kallade romani kris, en sorts romsk informell rättegång. Efter den här händelsen har centret sett ett ökat behov av samtal.

Men efter att GP:s granskningar av fallet visat att personal på centret själva har deltagit i den typen av rättegångar så kräver nu oppositionen i Göteborg att centret stängs igen.

– Vi ser inte att centret har förmåga att komma till rätta med de här problemen, säger kommunalrådet Elisabet Lann (KD).

Skadat förtroende

Anna Lundqvist är enhetschef på Romano center och hon säger att de nu jobbar på en handlingsplan för att komma vidare, och att det som skett skadat centrets förtroende.

Tror du att de som är rädda för att bli utsatta för hedersrelaterad brottslighet vågar komma hit även i fortsättningen?

– Jag vet inte, men jag hoppas det, säger Anna Lundqvist.

(S): ”Noll tålamod med hederskultur”

Socialdemokraterna meddelar via kulturkommunalrådet Blerta Hoti att de ser allvarligt på händelserna men att de inte hunnit ta ställning till förslaget än.

– Jag fick del av oppositionens yrkande så sent som igår så vi har ännu inte tagit ställning till det, men jag har själv vuxit upp i en kultur där hedersförtrycket är utbrett och jag har noll tålamod med alla former av hederskultur. Därför har jag personligen tagit kontakt med centret och kommer åka dit i närtid för att ställa frågor om det extremt allvarliga som uppdagats, säger Blerta Hoti (S)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.