Patrik Linde (S) är orolig för kostnaderna medan Per Vorberg (M) vill värna valfriheten. Foto: SVT

Politisk strid om friskolan: ”Vi kommer få jättestora kostnader”

Uppdaterad
Publicerad

Om Internationella Engelska skolan kommer till Härryda befarar oppositionen att det blir en dyr affär. Och att kommunens skolor kommer försämras.

– Den kommunala skolan kommer tappa i kvalitet, säger Patrik Linde (S), kommunalråd i Härryda.

Men kommunstyrelsens ordförande vill värna valfriheten.

– Huvudproblemet är den kommunala ekonomin. Vi kommer få jättestora kostnader som vi kommer dras med en lång tid. Det kommer drabba skolan i kommunen som kommer tappa i kvalitet om man låter IES komma hit, säger Patrik Linde (S).

Men kommunstyrelsens ordförande försvarar sig med att de då får anpassa den kommunala verksamheten. Det vill säga slå ihop eller lägga ner skolor.

– Vi betalar ju bara per elev, säger Per Vorberg (M).

Men en stor del av kostnaderna är kvar hos de kommunala skolorna på kort sikt, så kostnaden per elev riskerar att öka?

– Om man har två halvfulla skolor så ser man till att slå ihop dem så att man får en som är tom som man kan avveckla, säger han.

Valfrihet i fokus

Men att kommunala skolor försvinner innebär inte ökad, utan minskad valfrihet, menar socialdemokraten.

– Med 700 platser för mycket i kommunen så kommer vi behöva stänga andra skolor. Och det leder ju till en minskad valfrihet, säger Patrik Linde (S).

Fotnot: Internationella engelska skolan är intresserade av att starta en skola i Härryda men har inte slutgiltigt bestämt sig. De har heller inte ansökt om tillstånd hos Skolinspektionen ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.