På Chalmers i Göteborg byggs en optimistjolle av plastskräp från havet. På bilden syns forskaren Christian Finnsgård och båtbyggaren John McVeagh. Den första jollen ska vara klar om en månad. Foto: SVT

Optimistjollar byggs av skräp från havet

Publicerad

Tonvis med plast hamnar i haven varje år. Och för att vända den negativa utvecklingen pågår nu ett projekt på Chalmers i Göteborg för att återvinna plastskräp som samlats in längs kusten.

– Det kommer in lika mycket plastskräp som det ryms i fem badkar varje timme bara längs Bohuskusten, säger Christian Finnsgård, forskare på Chalmers.

Allt fler larmrapporter vittnar om att mängden plast ökar dramatiskt i våra hav. Något som påverkar fiskar, natur och människor negativt.

För att uppmärksamma de här problemen och för att försöka stoppa tillförseln av plast pågår ett projekt på Chalmers i Göteborg. Där håller de på att bygga optimistjollar av återvunnet plastskräp.

Plastskräpet mals ner

– När plastskräpet kommer in till oss så mal vi ned det för att kunna använda plasten i kombination med andra material. Tillsammans får de nya egenskaper och det blir möjligt att sätta ihop delar för att bygga, i det här fallet, en optimistjolle, säger Christian Finnsgård, forskare på Chalmers.

Totalt ska fem optimistjollar byggas på Chalmers, och tanken är att den första ska vara klar om en månad. Projektet sker i samarbete med organisationerna Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet.

Se i klippet ovan när Christian Finnsgård förklarar hur återvinningen går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.