Inga-Kajsa Christensson, stiftsantikvarie, konstaterar att renoveringspengarna fördelas till nackdel för Skara stift hittills. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Pengastriden inom svenska kyrkan – hundratals miljoner på spel

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkor som byggnader är ett kulturarv – och till renoveringarna kommer det årligen 460 miljoner kronor. Men fördelningen har uppfattats som väldigt orättvis genom åren. Skara stift med näst flest kyrkor i landet får betydligt mindre än Göteborgs stift som har färre kyrkor.

– Storstadsstiften har varit bäst på att ansöka och därför fått mer pengar trots att de har färre kyrkor, medan Skara stift har missgynnats, säger stiftsantikvarie Inga-Kajsa Christensson.

Det är de så kallade skyddade kyrkorna, i princip kyrkor byggda före 1940, som kan få så kallad kyrkoantikvarisk ersättning. Skara stift har 373 skyddade kyrkor, Göteborgs stift har 306.

Men i Göteborgs stift är församlingarna bättre på att ansöka och därför tilldelas inför 2020 54,3 miljoner kronor till kyrkorenoveringar där, medan Skara stift får 42,6 miljoner kronor.

– Vi har kommit lite i kläm, säger Inga-Kajsa Christensson, som ser fram emot de nya regler som Svenska kyrkan beslutat om för att få en mer rättvis fördelning.

Stor skillnad

Skillnaden mellan stiften är stor. Under åren 2002-2019 har Göteborgs stift fått i genomsnitt 482 kronor per kvadratmeter skyddad kyrka. Skara stift har fått knappt hälften – 249 kronor.

Mest pengar har hittills gått till Visby stift, 664 kronor per kvadratmeter och Stockholms stift, 612 kronor per kvadratmeter.

Nu ska systemet ändras, så att pengarna från och med nästa år i stället delas ut efter antalet kyrkor och antalet kvadratmeter skyddad kyrka. Det blir jackpot för Skara stift – och ett rejält tapp för Visby, Stockholms och Göteborgs stift.

– Våra församlingar har varit duktiga på att söka, så vi kommer att få mindre pengar, säger stiftsantikvarie Sara Strindevall Språng på Göteborgs stift.

– Vi håller precis på att informera våra församlingar och pastorat om detta och behöver ta ett samtal med våra kyrkopolitiker om hur vi ska prioritera renoveringar hårdare.

Varifrån kommer pengarna

Den ”kyrkoantikvariska ersättningen” är pengar från staten till Svenska kyrkan, som sedan fördelar pengarna. Svenska kyrkan rapporterar vad som görs till Kulturdepartementet.

När kyrka och stat delades kom parterna överens om att kyrkan ska få ersättning för vård av kyrkorna som kulturarv.

Pengar till kyrkorenoveringar 2002-2019

Visby stift 664 kr/kvm – 98 skyddade kyrkor

Stockholms stift 612 kr/kvm – 106 skyddade kyrkor

Göteborgs stift 482 kr/kvm – 306 skyddade kyrkor

Uppsala stift 421 kr/kvm – 258 skyddade kyrkor

Linköpings stift 408 kr/kvm – 231 skyddade kyrkor

Strängnäs stift 396 kr/kvm – 173 skyddade kyrkor

Lunds stift 320 kr/kvm – 475 skyddade kyrkor

Härnösands stift 308 kr/kvm – 179 skyddade kyrkor

Västerås stift 299 kr/kvm – 161 skyddade kyrkor

Karlstads stift 289 kr/kvm – 151 skyddade kyrkor

Växjö stift 279 kr/kvm – 258 skyddade kyrkor

Skara stift 249 kr/kvm – 373 skyddade kyrkor

Luleå stift 153 kr/kvm – 132 skyddade kyrkor

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.