arkivbild Foto: Christine Olsson/TT

Ordningsvakt åtalas efter kränkande fotografering

Uppdaterad
Publicerad

En man som tjänstgjort som ordningsvakt i Göteborg åtalades på tisdagen för det relativt nya brottet olaga integritetsintrång. Detta sedan han tros ha fotograferat omhändertagna personer och därefter spridit materialet på Facebook.

Enligt åklagaren har mannen i samband med att han och hans kolleger ingripit mot personer, fotograferat och filmat dessa. Det har skett i vad åklagaren kallar utsatta situationer, där personerna avvisiterats, varit belagda med handfängsel, legat på golvet eller varit kraftigt påverkade.

Mannen ska sedan ha spridit bilderna på Facebook. Därigenom, menar åklagaren, har han gjort intrång i målsägarnas privatliv. Brotten ska ha skett mellan november och december 2018.

I andra hand yrkar åklagaren på att mannen fälls för brott mot tystnadsplikten. Ordningsvakten åtalas dessutom för brott mot knivlagen.

Mannen medger de faktiska händelserna, men förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.