Ordningsvakten Henrik om våldet på Avenyn: ”Har blivit värre” Foto: SVT/TT

Ordningsvakten Henrik om våldet på Avenyn: ”Har blivit värre”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen blev en ung man allvarligt knivskuren på Avenyn i Göteborg. Först på plats var vakten Henrik som nu larmar om ordningsvakternas situation i kroglivet.

– Knivar och pistoler finns ofta med i bilden, säger han till SVT Nyheter Väst.

Det var natten mot söndagen som en man i 20-års åldern knivhöggs på Avenyn i Göteborg. Ordningsvakten Henrik Gartman var en av de som var först på plats för att hjälpa den svårt skadade mannen.

– Han var ganska illa knivstucken i buken och inälvorna var på väg ut, säger Henrik Gartman.

Den skadade mannen fördes till Sahlgrenska sjukhuset efter att ordningsvakten Henrik Gartman utfört första hjälpen och satt på förband på knivskadorna. Mannens tillstånd är på tisdagen allvarligt men stabilt.

Henrik Gartman upplever att arbetssituationen för honom och hans kollegor blivit värre under de senaste åren. Han säger att våldet har ökat och blivit grövre.

”Ingen respekt för människoliv”

– Det är ett helt annat klimat nu när pistoler och knivar mer ofta finns med i bilden. Folk verkar inte ha respekt för människoliv på samma sätt som tidigare, utan kan knivhugga någon på Avenyn trots att det står vakter bara några meter ifrån och poliser lite längre bort, säger han.

Men den här bilden delas inte helt och fullt av polisen. Deras statistik på våldsbrott i offentliga miljöer visar en kraftig nedgång.

– Vår bild är att ordningsläget har blivit mycket bättre de senaste åren och att antalet våldsbrott på Avenyn har minskat stadigt de senaste åren, säger Teodor Smedius, chef för citypolisen i Göteborg.

Varför har ni så olika uppfattning av situationen på Avenyn?

– De ordningsvakter som jobbar på Avenyn är där hela tiden. Och det som faktiskt inträffar påverkar ju varje individ väldigt mycket och det kanske är lätt då att för egen del känna att det har blivit värre, säger Teodor Smedius till SVT Nyheter Väst.

Hör Henrik Gartman berätta om helgens händelse i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.