Foto: TT arkiv

Ordningsvakter kan börja patrullera Brunnsparken

Publicerad

Polisnärvaron är otillräcklig, och människors upplevda trygghet för låg. Nu ansöker Göteborgs stad om tillstånd för att placera ordningsvakter i Brunnsparken och vid Gustav Adolfs torg i centrala Göteborg.

– Kommunen måste kompensera för den ökade otryggheten som göteborgarna känner, säger oppositionsrådet Jonas Ransgård, (M).

Redan i somras beslutade kommunfullmäktige att låta Göteborgs stad ansöka om att få använda lokala ordningsvakter runtom i centrala Göteborg. Förslaget kom från allianspartierna, och syftet var att kompensera för polisens otillräckliga närvaro och öka människors trygghet. Nu lämnas den formella ansökan in.

– Det här kommer dels att dämpa buset. Men det gör också att människor känner en större trygghet, säger Jonas Ransgård (M).

Både dag- och kvällspatrull

Tanken är att ordningsvakterna ska patrullera varje dag från klockan 11 till klockan 23. På fredagar och lördagar utökas patrulleringen fram till klockan 01 på natten. De platser som ska patrulleras är Brunnsparken och Gustav Adolfs torg med intilliggande buss- och spårvagnshållplatser. Men kommunen överväger att även låta ordningsvakterna hålla koll på Kronhusparken.

Om kommunens ansökan godkänns av polisen så kommer en upphandling göras. Ordningsvakterna väntas sedan kosta mellan 2-4 miljoner kronor årligen.

Vill samarbeta med handlare

– Jag skulle gärna vilja se om vi kunde göra en gemensam upphandling med handlarna och fastighetsägare i området, för att få ut så mycket verksamhet som möjligt för pengarna, säger Ransgård.

Ni har drivit linjen om både fler övervakningskameror och nu lokala ordningsvakter. Finns det någon risk att det blir för mycket övervakning?

– Nej. För att Sverige ska få lika många poliser som genomsnittet i EU så skulle vi behöva 10.000 fler. Då tycker jag inte att några ordningsvakter och kameror är så farligt.

Daniel Bernmar, kommunalråd för Vänsterpartiet vill inte att kommunen anlitar ordningsvakter.

– Jag anser att vi i första hand ska arbeta med förebyggande och sociala åtgärder och inte anställa fler ordningsvakter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.