Sökorganisationen FIKK när de sökte efter försvunna Wilma tidigare i år. Foto: SVT

Vinstdrivande aktiebolag bakom organisation som sökte Wilma

Uppdaterad
Publicerad

Fikk, Frivilliga insatser vid kris och katastrof, sponsras av hundratals företag och flera kommuner runt om i landet. Men bakom den ideella organisationen finns ett vinstdrivande aktiebolag.

Det här avslöjar P4 Väst idag.

Tusentals frivilliga engagerade sig i Fikk:s sökinsats efter den försvunna Wilma Andersson i Uddevalla i november förra året. Insatser som fortsatt även under 2020.

När föreningen fick sponsorpengar från flera håll började frivilliga insatsledare fråga de ansvariga vart pengarna tog vägen. Och de upptäckte då att varumärket Fikk är registrerat på ett vinstdrivande aktiebolag, enligt uppgifter till radion.

– Jag kände mig så jävla lurad. Här har jag lagt så mycket tid och engagemang för att stärka upp ett aktiebolag som jag tror jag gör för att det är någonting gott, säger Maria, en av insatsledarna som nu lämnat Fikk, till P4 Väst.

I den ideella föreningen fanns bara fyra medlemmar – alla i styrelsen för föreningen. Insatsledarna saknade själva medlemsskap.

”Har inte tyckt det fungerar väl”

Föreningens ordförande, Peder Schillerström, uppger till radiokanalen att han registrerade Fikks varumärke i ett privat bolag för att skydda det.

– Ja, alltså de enskilda medlemmarna som man egentligen har i en del andra organisationer är någonting vi valt att inte ha. Jag har inte tyckt att det fungerar så väl i andra organisationer där man kuppar varandra, säger han, till P4 Väst.

I klippet nedan finns en sammanfattning om mordet på Wilma:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan: Detta har hänt: Mordet på 17-åriga Wilma. (Bilden är publicerad med tillstånd från Wilmas familj). Foto: Privat/Tomas Singer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer